Stel u dit eens voor: wat als u zou kunnen samenwerken met een computer met behulp van kunstmatige intelligentie-algoritmen, onbeperkte cloud computing-kracht en generatieve ontwerpgereedschappen om duizenden ontwerpopties te creëren die u nooit zelf zou kunnen doorgronden?

Zou dat niet betekenen dat u grotere problemen zou kunnen oplossen en sneller kunt werken aan oplossingen? Naarmate de wereld evolueert en complexer wordt, zullen de banen van ingenieurs en ontwerpers evolueren en hebben ze alle hulp nodig die ze kunnen krijgen om sterker, beter en efficiënter te werken.

Die ‘hulp’ bestaat tegenwoordig en de naam is: Generative Design. Hieronder een kort overzicht van wat het is, hoe het gebeurt en waarom het zo’n ‘game changer’ is.

Generative Design in vijf stappen

  1. Ontwerper/ingenieur voert de ontwerpdoelen en -beperkingen in, met behulp van een generatief ontwerpsysteem (bv. Project Dreamcatcher), zoals materiaaltype, gewicht, sterkte en kosten.
  2. De computer maakt gebruik van algoritmen en zijn eigen redenering om duizenden ontwerpen te genereren, met prestatie-analyse voor elk ontwerp.
  3. Ontwerper/ingenieur bestudeert alle opties en wijzigt de doelen en beperkingen. Computer regenereert. Menselijke intuïtie en de kunstmatige intelligentie (AI) van de computer identificeren de meest relevante oplossing.
  4. Ontwerper/ingenieur fabriceert het prototype, door te frezen of 3D-printing, en keert eventueel terug naar stap 3 wanneer nodig.
  5. Mens en computer geven elkaar een high five!

Hoe was het vroeger? Hoe ziet de huidige situatie eruit?

Generatief-Design-Old-Way
Generative-Design-Nu

Hoe zal Generative Design de ontwerpwereld veranderen?

  • Tijd winnen

In de tijd dat een mens slechts een paar ontwerpen ontwikkelt, kan een computer duizenden ontwerpen simuleren – samen met gegevens om te tonen welke ontwerpen de prestatiegerichte koplopers zijn.

  • Creativiteit stimuleren

Door duizenden ideeën te genereren opent Generative Design nieuwe deuren voor ontwerpers. Zo kunnen ze vooruitstrevende ontwerpen zien die ze zelf nooit hadden kunnen bedenken.

  • Geld sparen

Simulatie en testen zijn ingebakken in het eerste ontwerpproces, waardoor dure wijzigingen later in het productieproces worden vermeden.

  • Creatie van nieuwe geometrie

Generative Design software maakt de formulering van complexe geometrie mogelijk en 3D-printing zorgt voor de fabricage van deze (onmogelijke) objecten.

Wat gaat u nu doen met deze technologie?

Generative Design vereist een mentaliteitsverandering. Stel u voor dat ontwerpers en ingenieurs alle verbazingwekkende problemen in de wereld zouden kunnen oplossen met de computer als een echte partner, en niet alleen als een hulpmiddel. Ideeën zullen floreren en fabrikanten zullen meer producten dan ooit tevoren leveren, in minder tijd, tegen lagere kosten en met een hogere mate van innovatie.

U hoeft zich niet af te vragen wat de toekomst zal brengen. Generative Design is hier en nu. Elke ontwerper heeft nu toegang tot meer rekenkracht dan ooit op onze planeet bestond. De belangrijkste vraag die u zichzelf moet stellen: wat gaat u ermee doen?

Bron: Autodesk Redshift

Gerelateerde artikels

Upskilling - Zes tips voor de industrie van de toekomst

Denkt u dat morgen een robot voor u kan werken? Voor de industriële sector ligt het antwoord niet zo voor de hand, aangezien de studies over de toekomst van de sector verdeeld zijn. Upskilling, of het vergroten van de vaardigheden van werknemers, zou wel eens de beslissende factor kunnen zijn.

Vijf innovatieve trends in de bouwtechnologie in 2021

Omwille van de pandemie neemt de druk toe om manieren te creëren waarop mensen ruimtes virtueel kunnen ervaren en begrijpen om zo veilig afstanden te kunnen bewaren. Het intuïtiever delen van gegevens staat ook bovenaan het lijstje voor innovaties in 2021.

Drie manieren om de mindset te veranderen voor BIM

Is het faalangst, angst voor verandering of angst voor kritiek van anderen? Deze drie factoren zitten ingebeiteld in het menselijke brein en zorgen voor conformisme. Wanneer architecten en designers echter verandering en innovatie omarmen, zijn ze in staat om geweldige dingen te bereiken.

Zes trends in de commerciële bouwindustrie

Is een trend echt een trend als het jaar na jaar wordt herhaald? In de commerciële bouwwereld wel, want deze competitieve industrie is vaak resistent tegen snelle ontwikkelingen. Voor zowel bouwheren als opdrachtgevers blijft innovatie een risicovolle onderneming.