Generative Design: revolutie of stijlbreuk?


Als ontwerper of ingenieur hoorde je wel al van 'Generative Design'. Misschien ben je hierover enthousiast of eerder sceptisch. Zal het de weg uitstippelen voor een nieuwe 'Future of Making Things'? Of zal kunstmatige intelligentie op termijn de wereld overnemen om de heerser van de mensheid te worden?

28.10.2021

Stel je dit eens voor: wat als je zou kunnen samenwerken met een computer met behulp van kunstmatige intelligentie-algoritmen, onbeperkte cloud computing-kracht en generatieve ontwerpgereedschappen om duizenden ontwerpopties te creëren die je nooit zelf zou kunnen doorgronden?

Zou dat niet betekenen dat je grotere problemen zou kunnen oplossen en sneller kunt werken aan oplossingen? Naarmate de wereld evolueert en complexer wordt, zullen de banen van ingenieurs en ontwerpers evolueren en hebben ze alle hulp nodig die ze kunnen krijgen om sterker, beter en efficiënter te werken.

Die ‘hulp’ bestaat tegenwoordig en de naam is: Generative Design. Hieronder een kort overzicht van wat het is, hoe het gebeurt en waarom het zo’n ‘game changer’ is.

Generative Design in vijf stappen

  1. Ontwerper/ingenieur voert de ontwerpdoelen en -beperkingen in, met behulp van een generatief ontwerpsysteem (bv. Project Dreamcatcher), zoals materiaaltype, gewicht, sterkte en kosten.
  2. De computer maakt gebruik van algoritmen en zijn eigen redenering om duizenden ontwerpen te genereren, met prestatie-analyse voor elk ontwerp.
  3. Ontwerper/ingenieur bestudeert alle opties en wijzigt de doelen en beperkingen. Computer regenereert. Menselijke intuïtie en de kunstmatige intelligentie (AI) van de computer identificeren de meest relevante oplossing.
  4. Ontwerper/ingenieur fabriceert het prototype, door te frezen of 3D-printing, en keert eventueel terug naar stap 3 wanneer nodig.
  5. Mens en computer geven elkaar een high five! 🙂

Hoe was het vroeger?

Was het vroeger dan werkelijk beter?

Hoe ziet de huidige situatie eruit?

…of zijn er tegenwoordig betere opties om te ontwerpen?

Hoe zal Generative Design de ontwerpwereld veranderen?

  • Tijd winnen

In de tijd dat een mens slechts een paar ontwerpen ontwikkelt, kan een computer duizenden ontwerpen simuleren – samen met gegevens om te tonen welke ontwerpen de prestatiegerichte koplopers zijn.

  • Creativiteit stimuleren

Door duizenden ideeën te genereren opent Generative Design nieuwe deuren voor ontwerpers. Zo kunnen ze vooruitstrevende ontwerpen zien die ze zelf nooit hadden kunnen bedenken.

  • Geld sparen

Simulatie en testen zijn ingebakken in het eerste ontwerpproces, waardoor dure wijzigingen later in het productieproces worden vermeden.

  • Creatie van nieuwe geometrie

Generative Design software maakt de formulering van complexe geometrie mogelijk en 3D-printing zorgt voor de fabricage van deze (onmogelijke) objecten.

Wat ga je nu doen met deze technologie?

Generative Design vereist een mentaliteitsverandering. Stel je voor dat ontwerpers en ingenieurs alle verbazingwekkende problemen in de wereld zouden kunnen oplossen met de computer als een echte partner, en niet alleen als een hulpmiddel. Ideeën zullen floreren en fabrikanten zullen meer producten dan ooit tevoren leveren, in minder tijd, tegen lagere kosten en met een hogere mate van innovatie.

Je hoeft je niet langer af te vragen wat de toekomst zal brengen. Generative Design is hier en nu. Elke ontwerper heeft nu toegang tot meer rekenkracht dan ooit op onze planeet bestond. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen: wat gaat jij ermee doen?

Bron: Autodesk Redshift