Ecologische evolutie: Doe-het-zelf houtskeletbouw

Duurzaam en energiezuinig wonen is momenteel een belangrijke trend in de bouwsector. Houtskeletbouw is onlosmakelijk verbonden aan deze ecologische evolutie. Intopia uit Zolder is gespecialiseerd in duurzame houtskeletbouwwoningen, en vooral hun begeleide zelfbouwmodules zijn populair. Om deze zelfbouwpakketten op maat van de klant aan te leveren, schakelden ze recent over naar Revit in combinatie met AGACAD Wood Framing, de 3D modelleersoftware voor geprefabriceerde houtskeletbouwsystemen. Zaakvoerders Christophe Lucas en Tim Luyten weten nu meer dan ooit van welk hout pijlen (en bouwpakketten) te maken, mede dankzij de begeleiding en het advies van hun partner Arkance Systems.

Doe-het-zelf-en-duurzaam

Intopia ontwikkelde een formule waarbij particuliere bouwers hun kosten kunnen drukken door zoveel mogelijk zelf te doen. "Lage-energiewoningen zijn populairder dan ooit, en door onze zelfbouwmodules in hout helpen we doe-het-zelvers om hun eigen huis op een vereenvoudigde manier in elkaar te zetten", zegt Tim Luyten. “We brengen het IKEA-concept naar de bouwsector en zorgen voor begeleide zelfbouwmodules. Onze ervaring leert dat houtskeletbouw erg geschikt is voor zelfbouwers. Bovendien is de behoefte naar duurzaamheid aanzienlijk gestegen.”

"Toen Tim merkte dat er een grote markt was voor begeleidend zelfbouwen, richtten we samen Intopia op", aldus Christophe Lucas. “We legden onze focus op begeleide zelfbouw, als eerste Vlaams bedrijf, met de lage drempel om eventueel enkele zaken door onszelf te laten doen. Daarbij is het essentieel om goede en gedetailleerde plannen en ontwerpen te maken. In het begin werkten we met AutoCAD en SketchUp om zo ongecompliceerd mogelijk op te starten, maar door het groeiende aantal projecten merkten we dat we een versnelling hoger moesten schakelen."

Het team van Intopia poseert fier voor één van hun duurzame houtskeletbouwprojecten.

Revit en AGACAD Wood Framing als ideale combo

In de zoektocht naar een digitale transitie ging Intopia op zoek naar een partner om hen hierbij te ondersteunen. Ze waren al klant bij Arkance Systems en deze band kreeg een nieuw elan onder een partnership. Na een grondige analyse kreeg Intopia het advies om te stappen naar Revit met de module AGACAD Wood Framing. Deze software ligt volledig in lijn met de behoefte om te groeien.

"Waar we vroeger zuiver het skelet tekenden, ontwikkelen we nu meer lagen en details in onze ontwerpen. We besparen ook heel wat tijd omdat veel geautomatiseerd is", zegt technisch tekenaar Ken Deprez. “Als de bouwplannen van de architect al in Revit zijn ontwikkeld, kunnen we, in samenspraak met de klant, meteen aan de slag met de muren, ramen, deuren en vloeren. Nadien gebeurt de wood framing met AGACAD en sturen we alles door naar de houtzagerij, waar ze alles op maat produceren. Dankzij AGACAD Wood Framing nemen we bovendien ook de nummering automatisch over tijdens het productieproces."

"Naast de aanlevering van het bouwmateriaal, voorzien we ook de nodige ondersteuning aan de klant”, zegt Tim. “Bij de eerste dag doen we de opstart en de uitlijning van de balken. Daarnaast doen we tussentijdse controles bij elke fase. Om onze focus zo klantgericht mogelijk te houden, richten we ons voornamelijk op de particuliere sector. Ons laatste project, een co-housing in Beringen, leverden we deels zelf op terwijl de klant enkele gebouwen zelf ontwikkelde. Ook dat is perfect mogelijk."

"Intopia wil gezonde, duurzame en energiezuinige woningen toegankelijker maken voor bouwers en verbouwers."

Houtskeletbouw zonder technische voorkennis

"We vangen alsmaar meer signalen op dat mensen energiezuiniger willen wonen en tegelijk de kosten willen drukken. Via het kwalitatieve en duurzame dennenhout, dat we via AGACAD Wood Framing optimaal en zonder verspilling verwerken, reiken we onze klanten een perfecte oplossing aan. De enige vereiste is dat ze zelf de handen uit de mouwen willen steken.", zegt Christophe.

"Om met houtskeletbouw aan de slag te gaan is er geen technische voorkennis nodig. Intopia zorgt wel voor de juiste service ter plaatse om alles in juiste banen te leiden. We zijn vooral een dienstenbedrijf, waarin een hele goede (plaatselijke) opvolging essentieel is. Onze focus ligt bijgevolg nog enkel in Limburg, maar stelselmatig willen we in heel Vlaanderen aan de slag. Of beter nog: heel Vlaanderen aan de slag krijgen met de zelfbouwmodules van Intopia."

Intopia wil gezonde, duurzame en energiezuinige woningen toegankelijker maken voor bouwers en verbouwers.

Bouwknopen juist aanpakken

"We krijgen steeds vaker de vraag om totaalprojecten af te leveren, waarbij we niet enkel het bouwskelet ontwikkelen, maar ook ventilatiekanalen, verwarmingssystemen en sanitaire leidingen", zegt Tim. "Ook daarin kan Revit zijn meerwaarde bieden. Wanneer we deze technieken mee opnemen in onze ontwerpen, kunnen we zelfs sleutel-op-de-deur woningen aanbieden.

Bij duurzame houtskeletbouw is het echter belangrijk om alle bouwknopen op de correcte manier aan te pakken. Daarom zorgt onze begeleiding tijdens de werf voor een systeem om alle onderdelen in de juiste balans te houden. Daarom willen we ook bij elk project betrokken blijven tijdens de ruwbouw, in plaats van enkel het hout en bouwplan aan te leveren."

“Dat kan ik zelf ook!”

"Om ons unieke concept in de verf te zetten organiseren we vaak kijkdagen of open werven. Zo kunnen de mensen zien wat er effectief gebeurt tijdens de opbouwfase. De twijfelaars kunnen we op die manier overhalen, omdat ze met hun eigen ogen zien hoe 'eenvoudig' houtskeletbouw wel is." zegt Christophe. "We nodigen hen enkel uit wanneer het bouwskelet nog zichtbaar is. Dit is veel interessanter, in tegenstelling tot kijkdagen wanneer een woning helemaal afgewerkt is. Nadien horen we soms mensen zeggen "Dat kan ik zelf ook!" en zijn ze overtuigd van hun eigen kunnen.

Een volgende stap in onze evolutie is de extra CNC-module in AGACAD Wood Framing, waarbij we een machinesturing commando aanmaken en dit zo doorsturen naar de zagerij. Zo kunnen we nog sneller en efficiënter te werk gaan. Op termijn gaan we ook enkele typewoningen in onze website integreren, waarbij de ambitie is om een online platform aan te bieden waar klanten hun woning alvast op eigen houtje (sic) kunnen samenstellen."

MEER INFORMATIE

Intopia bvba – Zolikenstraat 27 – 3550 Zolder

T: +32 11 75 49 64

info@intopia.behttps://www.intopia.be/

Gerelateerde artikels

Vault Implementation @ John Cockerill

Arkance Systems & John Cockerill kondigen met trots hun partnership aan voor de oplevering, ondersteuning en implementatie van de Autodesk Vault PDM-oplossing voor de internationale industrie- en milieuteams van de John Cockerill Group.

Frees je ook voor de toekomst?

We lopen allemaal tegen dezelfde problemen aan: personeelstekort, lange levertijden, niet voldoende kennis, oude werkmethodieken, overcapaciteit etc... We 'draaien' er niet om heen, Arkance Systems is dé partner voor alle CAM oplossingen en diensten!

GibbsCAM

CAM-software met één interface voor al uw CNC-programmeerbehoeften, van eenvoudig 2-assig frezen en draaien tot complexe multi-task bewerkingen.