Nieuwe site rond Eiffeltoren in Virtual Reality


De stad Parijs besliste om de nieuwe site rond de Eiffeltoren op te smukken met BIM-technologie, waarbij een compleet 3D-model wordt gehanteerd. Dankzij deze oplossing, die op innovatieve schaal wordt gebruikt, kunnen de projectteams gemakkelijker samenwerken en gegevens uitwisselen.

28.12.2021

De stad Parijs besliste om de nieuwe site rond de Eiffeltoren op te smukken met BIM-technologie, waarbij een compleet 3D-model wordt gehanteerd. Dankzij deze oplossing, die op innovatieve schaal wordt gebruikt, kunnen de projectteams gemakkelijker samenwerken en gegevens uitwisselen.

Het team van Autodesk, producent van ontwerpsoftware, stelde voor om stad Parijs te helpen door zeer nauwkeurige topografische onderzoeken in 3D uit te voeren van de gehele perimeter van het Eiffeltoren-project, tussen Trocadéro en Champ de Mars, en langs de Quai Branly tussen de Pont de l’Alma en Bir-Hakeim (54 ha).

Ontdek hieronder de geschiedenis van het 3D-model en de verschillende uitvoeringsstadia.

Eerste stap: Data Capture van de site in 3D

Om te kunnen samenwerken rond dit type project, moeten er informatiegegevens worden verzameld over de site in zijn huidige staat. De bestaande situatie moet dus ‘digitaal worden vastgelegd’. Een eerste stap naar de wereld van 3D.

Autodesk deed een beroep op de kennis van Gexpertise, een Frans topografisch engineering- en modelleringsbedrijf, voor het verzamelen van 3D-gegevens. Zo konden ze samen een een robuust en nauwkeurig model van de bestaande site creëren.

De teams van Gexpertise besteedden een aantal weken met het opmeten van de site van de Eiffeltoren. Deze experten gebruikten laserscantechnologie (LiDAR), drones en andere specifieke methoden om een ‘foto’ te maken van de ‘reële’ omstandigheden op de site. Op basis van al die informatie konden ze een uiterst nauwkeurige dataset maken van de site.

Bekijk hieronder het filmpje over de data capture van de site rond de Eiffeltoren.

Enkele cijfers:

  • Duizenden uren gegevensverzameling op een terrein van 54 ha
  • 194 puntenwolken in rasters van 10m x 10m, met in totaal meer dan 10,3 miljard punten
  • 342 GB gegevens werden gebruikt om de 3D-elementen van het model heel precies weer te geven

Tweede stap: Modelleren van de site in 3D

De omgeving van de Eiffeltoren is een uitgestrekte en complexe site, met tal van uitdagingen: delen van de openbare ruimte, de waardering van het architecturaal en landschappelijk erfgoed, toegang tot het openbaar vervoer, veiligheid van de bezoekers, milieubescherming, … Maar ook de openbare dienstverlening aan de bezoekers (horeca, toiletten, …) en de toegang tot de pijlers van de Eiffeltoren zelf.

Met behulp van reality capture software (Autodesk ReCap Pro) en 3D modelleringstools zette het team het terrein, de gebouwen, het straatmeubilair, de bomen en de diverse oppervlakken op kaart op basis van de verzamelde gegevens en integreerde ze in één definitief 3D-model.

Dit 3D-model wordt gebruikt om de beperkingen van de site vast te stellen en toe te lichten om zich de ontwerpoplossingen beter te kunnen voorstellen. Het wordt ook gebruikt om toegangs-, verkeers- en wachtrijzones te analyseren.

Derde stap: Ontwikkeling van een VR-model

‘Découvrir. Approcher. Visiter’ of ‘Ontdekken. Benaderen. Bezoeken’. Met deze drie woorden geeft Parijs aan dat de gebruikerservaring centraal staat in het project. Immersieve realiteit is vandaag de beste manier om bezoekers virtueel te laten beleven hoe de site van de Eiffeltoren er binnen enkele jaren zal uitzien.

Om dat te realiseren, heeft het visualisatieteam van WSP, in samenwerking met Autodesk, een interactief en zeer realistisch model van de site ontwikkeld in virtuele realiteit. Het geeft de huidige toestand van de site weer.

Dit ‘realtime’ 3D-model wordt gebruikt om visuele voorstellingen en animaties te creëren. Het zal Parijs en de verschillende betrokken partijen meer inzicht geven in het uitzicht en de functies van de verschillende voorgestelde oplossingen tijdens de gehele operatie.

Dankzij het realtime 3D-model krijgen de gebruikers de kans om de weergaven en de verschillende perspectieven meer immersief beleven. Bijvoorbeeld, wanneer Parijs een definitieve keuze moet maken uit de vier laureaten van de concurrentiedialoog voor de opdracht, zal dit 3D-model een realistischer en consistenter beeld geven van elk ontwerpvoorstel en het makkelijker maken om de modellen te vergelijken.

Er worden visuele animaties gecreëerd om het voetgangersperspectief te tonen en weer te geven wat de bezoekers ervaren tijdens een wandeling op de toekomstige site.

Dit 3D-model in Virtual Reality omvat:

  • Een terrein van 54 ha
  • 8 200 bomen van verschillende soorten
  • 1 000 gebouwen
  • 4 bruggen
  • 25 standbeelden
  • 560 verlichtingspalen
  • 425 zitbankjes
  • 100 vuilnisbakken