SBE mixt jarenlange expertise met jeugdige creativiteit tot innovatieve bouwkundige en elektromechanische ontwerpen voor binnen- en buitenland. Bovendien beschikt het Sint-Niklase studiebureau over een meer dan degelijk BIM-ambitieniveau. Helemaal terecht. SBE is wereldwijd gerenommeerd en verdubbelde hun omzet over de afgelopen jaren in ambitieuze ‘natte’ en ‘droge’ infrastructuurprojecten. Op vraag van de directie staken twee enthousiastelingen, Jan Adriaenssens (ICT & BIM Manager) en Kevin De Maesschalck (CAD Coördinator), een tandje bij naar een BIM Level 2 certificaat. Jan en Kevin zijn ambassadeurs van de SBE-waarden en stralen de betrokkenheid, zelfstandigheid en zin voor innovatieve en duurzame oplossingen uit.

BIM bestaat uit verschillende levels? Wat moeten we ons daar bij voorstellen?

Jan: "BIM telt vier graden van adoptie: van Level 0 tot en met Level 3. Level 2 is het hoogste te certificeren niveau. Dit level wordt gedefinieerd als een coöperatieve werkomgeving waar 3D-modellen worden gedeeld en databases bijeengebracht. Dit voor zowel het interne als externe samenwerkingsverband."

Kevin: "Voor de technische meerwaardezoekers: BIM Level 2 bouwt verder op de Level 1 standaard en de vereisten voor een Common Data Environment (CDE). Bij Level 2 is het verplicht om alle bestanden en documentatie via een Common File Format uit te wisselen. Ter illustratie van de voorwaarden voor de verschillende levels is er een BIM Maturity Model (foto hieronder) opgemaakt."

De verschillende maturiteitsniveau's van BIM. Waar bevindt uw bedrijf zich?

Waarom deze ambitie voor een hoger BIM-niveau?

Jan: "Het biedt ons de houvast om de ontwerpfase om te vormen tot een efficiënter en beter gecontroleerd proces op basis van een internationaal aanvaarde standaard. Het streven hiernaar sluit ook aan bij de kernwaarden van SBE.

We ondernemen duurzaam en dus maatschappelijk verantwoord. We gaan geen technische uitdaging uit de weg, stimuleren innovatie en passen het toe in onze oplossingen."

Kevin: "Het nastreven van de BIM Level 2-certificatie houdt ook een doordachte en geautomatiseerde interne samenwerking in. Het aantoonbaar voordeel van een geïntegreerd ontwerp is zeer duidelijk. Maar ook uiterst noodzakelijk!

Onze verschillende business units zijn de afgelopen jaren elk flink gegroeid. Dat vertaalt zich softwarematig in gespecialiseerde niche-oplossingen. De nodige tijd kan nu worden vrijgemaakt om workflows verder op elkaar af te stemmen en software te integreren."

Welke voordelen halen jullie uit deze nieuwe stap?

Jan: "Op het gebied van innovatie willen we onze koploper-positie behouden. Het geeft onze klanten directe voordelen. BIM Level 2 past in het geheel van maatregelen om het beleid en doelstellingen op het vlak van kwaliteit effectief te behalen.

De certificatie is een kwaliteitsborging die we onze klanten willen voorleggen. Zij halen ook hun voordeel uit het visuele aspect dat een 3D model biedt.

We stellen hen eveneens onze Virtual Reality (VR) ruimte ter beschikking om de uitdagingen via ontwerpoplossingen inzichtelijk te maken."

“Een geïntegreerd ontwerp biedt niet alleen een aantoonbaar voordeel. Het is ook buitengewoon noodzakelijk ”

Jan Adriaenssens en Kevin De Maesschalck

Kevin: "Niet alleen voor onze klanten wordt deze technologie ingezet. Voor het betrokken SBE team wordt het project via VR zeer inzichtelijk. In ontwerpfase levert het 3D model met aanvullende projectdata en de samenwerking tal van voordelen op.

De belangrijkste voor ons zijn de snelle afleiding van correcte hoeveelheden en een daling van de kans op fouten. Ontwerpfouten worden snel gedetecteerd en communicatiefouten vermeden."

FACTCHECK SBE

WAT

SBE is een studiebureau van +/- 140 enthousiaste ingenieurs en BIM designers en een sterke en betrouwbare partner. Hiervoor wisselt SBE moeiteloos van hoedje: van integraal ontwerper van bouwkundige constructies, tot projectmanager van de haalbaarheidsfase tot oplevering.

KERNACTIVITEITEN

 • Waterbouw
 • Civiele Techniek en Infra
 • Stedenbouw en ontwerp
 • Industriële constructies en gebouwen
 • Elektromechanica

BIJZONDER

 • Creatieve maatschappelijke verbeelding
 • Solide procesbeheer

BRANCHE

 • Bouwkunde en elektromechanica

WERKZONE

 • Actief in meer dan 35 landen, waaronder West-Afrika en Zuidoost-Azië als belangrijkste groeigebieden

BELANGRIJKSTE UITDAGINGEN

 • Efficiënter modelleren
 • Verdere digitalisatie
 • Samenwerking tussen alle betrokken partijen stimuleren
 • Nastreven van de kernwaarden vanaf de ontwerpfase

AANPAK

 • Doorgedreven ervaring in combinatie met jeugdige creativiteit

MEER INFORMATIE

Slachthuisstraat 71 - 9100 Sint-Niklaas | +32 9 777 95 19
info@sbe-engineering.behttp://sbe-engineering.com

Gerelateerde artikels