Zes trends in de commerciële bouwindustrie


Is een trend echt een trend als het jaar na jaar wordt herhaald? In de commerciële bouwwereld wel, want deze competitieve industrie is vaak resistent tegen snelle ontwikkelingen. Voor zowel bouwheren als opdrachtgevers blijft innovatie een risicovolle onderneming.

28.10.2021

Nochtans kunnen automatisering, drones en uitgebreide technologische oplossingen zorgen dat een commercieel bouwproject sneller, goedkoper en efficiënter kan worden opgeleverd. Een risicobeperkend risico nemen is cruciaal voor een succesvol project.

Voor bouwheren blijft de veiligheid van hun personeel en gezonde bedrijfsresultaten de grootste prioriteit. Daarom is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de juiste nuance bij enkele grote ontwikkelingen.

We geven hieronder zes belangrijke trends waarmee ze absoluut rekening moeten houden.

1. De modulaire bouwhoogte neemt toe

Gebouwen worden steeds vaker off-site en in hogere modules gebouwd, dankzij de voortdurende verfijning van de technologie. Bedrijven die hun naam en faam verdienden door ‘kleinere’ gebouwen te bouwen, hebben nu de mogelijkheid om te groeien, letterlijk en figuurlijk. Daarnaast zorgen hogere gebouwen eveneens voor allerhande economische besparingen.

De mogelijkheid om hogere modulaire gebouwen te bouwen heeft altijd bestaan. Opdrachtgevers zijn tegenwoordig echter meer bereid om bouwheren te vertrouwen in hun ‘nieuwe’ aanpak. Deze bereidheid wordt gedreven door een gebrek aan geschoolde arbeidskrachten in de traditionele bouwsector, een gebrek aan betaalbare huisvesting, stijgende en onvoorspelbare materiaalkosten en de constante druk om op tijd en binnen het budget op te leveren. Modulaire constructie beantwoordt veel van deze behoeften voor de opdrachtgever.

2. Technologie vervangt medewerkers niet, ze vult hen aan

“In plaats van argwanend te zijn voor automatisering, moeten we beter nadenken wat automatisering voor de bouwindustrie kan doen. Automatisering en nieuwe technologie vergroot het belang van onze expertise en creativiteit”, aldus Autodesk CEO Andrew Anagnost.

“Zal deze automatisering jobs wegnemen in de bouwsector? Neen, want zolang de taak niet 100% kan worden geautomatiseerd, is er nog steeds een behoefte aan menselijke arbeid. Zo zijn er semi-automatische robots op de markt die de fysieke belasting van het werk wegneemt en de productie verhoogt, onder nauw toezicht van een fysieke werkkracht.”

Deze semi-automatische metser kan 250 bakstenen per uur metsen, waarbij ze de aanwezige metser fysieke last bespaart.

3. De populariteit van Design-Build groeit

Design-Build, de methode om een project te laten ontwerpen en bouwen door dezelfde aannemer, is niet langer een ‘alternatieve’ oplevermethode. Het heeft zelfs de status van ‘master builder’, goed voor bijna de helft van alle niet-residentiële bouwprojecten de laatste jaren.

Deze populariteit is zuiver gebaseerd op resultaten. De kosten zijn minder dan bij traditionele methoden door de gestroomlijnde organisatie, de tijdlijnen worden korter en er is minder heen-en-weer verkeer tussen ontwerper, bouwheer en opdrachtgever. De opdrachtgevers krijgen bovendien een duidelijker en sneller zicht op de kosten.

4. De afvalberg van bouwmateriaal vermindert

Zowel uit economisch als ecologisch belang is het belangrijk om het bouwafval te verminderen. Deze filosofie is gericht op het elimineren van verspilling, zoals overtollig materiaal dat wordt aangeleverd op de projectsite of overlappende taken in een workflow. Door een vroege planning, frequente gesprekken met alle partijen en een verscheidenheid aan lean tools kunnen aannemers de inefficiënties sneller identificeren en elimineren.

Door het gebruik van geprefabriceerde materialen en het opzetten van just-in-time leveringen, die aansluiten bij de projectplanning, kunnen ‘lean building’ bouwheren de overstock en de afvalberg in grote mate beperken.

5. Het gebruik van drones neemt exponentieel toe

In een niet zo ver verleden namen we nog luchtfoto’s vanuit een vliegtuig van projectsites tegen forse betaling. Tegenwoordig bieden drones een snellere, duidelijkere en goedkopere oplossing als fototoestel. Naarmate de drone-technologie uitbreidt, kunnen bouwheren drones ook inzetten voor mapping, volumetrics analyse en thermische warmtebeelden.

Drone-technologie kan ook informatie verzamelen en analyseren die fysieke werkers nooit kunnen opmerken. Wanneer ze aan bepaalde softwareprogramma’s zijn gekoppeld, kunnen drones de hoeveelheid vuil in een stapel meten en de aannemer een idee geven van bv. hoeveel vrachtwagenladingen nodig zijn of hoeveel warmte een gebouw ‘verliest’. Zo worden problemen preventief vermeden en besparen aannemers veel tijd.

Het gebruik van drones op commerciële bouwsites steeg recent met 239%.

6. Generation Z wordt volwassen

In de loop van 2023 zijn de zogenaamde ‘millenials’ tussen 27 en 42 jaar oud. Dit betekent dat de aannemerij hiervoor geen inspanningen meer moet leveren om hen een carrière te zien lanceren in de bouwindustrie. De nieuwe focus wordt gelegd op ‘Generation Z, geboren tussen 1995 en 2010. Zij studeren jaarlijks met miljoenen af en moeten de babyboomers, die stilaan op pensioen gaan, vervangen in de bouwindustrie op alle niveaus.

Op basis van wat we weten van deze generatie, doen bouwbedrijven er goed aan om ‘Gen Zers’ aan te trekken met een ‘earn-as-you-learn’-programma en een duidelijk pad naar carrièrevooruitgang. Gen Zers willen veel sneller hun carrière lanceren dan hun ouders uit Generation X. Als digital natives kunnen ze bouwbedrijven helpen om technologisch te innoveren. Bedrijven uit de aannemerij moeten dan wel willen en durven investeren in ‘jong bloed’ om deze sneltrein niet te missen.

Heb je nog vragen omtrent deze trends? Onze experts kunnen jouw bouwwerf optimaliseren met verschillende BIM-technologieën.