Nieuwe klanten dankzij een BIM Execution Plan


ABB Smart Building schakelde een versnelling hoger en won nieuwe klanten door een nieuw BIM Execution Plan te ontwikkelen. Ben jij klaar voor een volgende stap in het "BIMificeren" van je producten?

28.10.2021

In 2016 had Emanuele Tosatti, Global Channel Manager bij ABB Smart Building, een droom voor een nieuw BIM Execution Plan. Hij stelde zich voor om het volledige productportfolio van ABB te digitaliseren en in de cloud te hosten, zodat de klanten van ABB ze gemakkelijker in hun BIM-modellen konden integreren. De Zweeds-Zwitserse leider op het gebied van energie en technologie vervaardigt producten zoals lichtschakelaars, stopcontacten en zekeringskastcomponenten, zo’n beetje alles wat nodig is voor de elektrische systemen van een gebouw.

Tosatti wilde deze producten ‘BIMificeren’; met andere woorden, hij wilde ze aanvullen met informatie. Om dit doel te bereiken, bedacht hij een BIM-catalogus met alle producten van het bedrijf en hun gegevensbladen. Deze database stroomlijnde de workflows van architecten en ontwerpers die in BIM-modellen werken, aangezien ze nu toegang hebben tot één enkele bron voor alle ABB-producten en hun overeenkomstige productgegevens.

Met BIM zijn onze producten niet langer gewoon objecten; het zijn dragers van waardevolle informatie. Van het gewicht van een product tot de warmte die het afgeeft, architecten zijn in staat om alle gegevens die ze ooit nodig zouden hebben te vinden door simpelweg toegang te krijgen tot de cloud-gebaseerde BIM-catalogus van ABB. Dit proces zal architecten en ontwerpers niet alleen veel tijd en geld besparen; het zal ook het aantal ontwerpfouten verminderen, aangezien de gegevens vanaf het begin beschikbaar zijn en er geen moeizame handmatige verzameling en berekening meer nodig is, waardoor het eindresultaat uiteindelijk zal verbeteren”, aldus Tosatti.

Voor ABB heeft dit zich vertaald in een hogere omzet door het bedrijf concurrerend te houden. BIM wordt immers in steeds meer landen verplicht gesteld. Een multinational als ABB moet nieuwe BIM-oplossingen ontwikkelen als het niet achter wil blijven.

BIM is een sleutelfactor voor het verbeteren van de efficiëntie en het toekomstbestendig maken van het werk van wereldwijde partners die actief zijn op het gebied van architectuur, ontwerp en bouw. ABB was zich er van bewust dat haar investering in BIM zou lonen en dat voor de implementatie een strategisch plan nodig was.


Om het plan uit te voeren, werkte ABB samen met Autodesk om gezamenlijke workshops te organiseren met leidinggevenden van het bedrijf. Het team maakte gebruik van design thinking-methoden om hiaten in de markt op te sporen en potentiële activiteiten te identificeren. “Met design thinking waren onze dromen niet langer slechts fantasieën, maar begonnen we ze om te zetten in realiteit”, zegt Tosatti. “Autodesk hielp ons bij het beantwoorden van vragen als: ‘Wat voor digitale strategie hebben we nodig?’, ‘Hoeveel mensen zijn er nodig?’ en ‘Welke technologie is verplicht?'”

De workshops resulteerden in een BIM-businessconcept op basis van mijlpalen. Dit BIM Execution Plan gaf de aanzet tot het change management proces, dat individuen, teams en organisaties voorbereidt, ondersteunt en helpt bij het doorvoeren van organisatorische veranderingen.

Dit alles resulteert in de uitrol van de digitale transformatie.

Nu het plan zich in de uitvoeringsfase bevindt, bestaat het BIM-team van ABB momenteel uit 35 professionals die verantwoordelijk zijn voor het bepalen van interne standaarden, internationale BIM-vereisten en de benodigde technologie. Het is de bedoeling het team uit te breiden om BIM in de hele ABB Groep te implementeren. Om dit doel te bereiken, zullen nieuwe functies, waaronder BIM Manager, worden gecreëerd.

Tosatti ziet een enorm langetermijnpotentieel in deze digitalisering en legt uit dat cloud-toegang tot productgegevens van het bedrijf “de ontwerp-, bouw- en facility-managementprocessen voor het gebouw vereenvoudigt en tegelijkertijd de efficiëntie van de productontwikkeling verbetert.”

Ben jij klaar voor een BIM Adoption Plan in je bedrijf? Of wil je een (nieuw) BIM Execution Plan? De experts van Arkance Systems kunnen je op het juiste spoor zetten!

Hieronder zie je hoe ABB hun nieuwe BIM Execution Plan kon realiseren.