KSD | FeatureCAM als eerste stap voor studenten naar de CNC- en CAM-industrie


03.11.2021

Sinds 2015 vormen de scholen Voorzienigheid en Sint-Jan uit Diest samen een gradenschool: Katholieke Scholen Diest (KSD). In dit concept vervallen de grenzen tussen ASO, TSO en BSO. Om de aantrekkingskracht van hun STEM-richtingen te verhogen investeerde KSD de afgelopen jaren fors in nieuwe technologieën, machines, infrastructuur en hoogtechnologische tools. De stap van conventioneel naar CNC-gestuurd frezen maakten ze echter niet alleen. Samen met Arkance Systems introduceerden ze de FeatureCAM-software in hun cursuspakketten.

FeatureCAM als eerste stap voor studenten naar de CNC- en CAM-industrie

Om de theorielessen en het werkveld in de praktijk beter met elkaar te laten aansluiten stelde KSD een masterplan op. Een belangrijke schakel in dit plan was de inburgering van een nieuwe CAM-software. Leraar mechanica Mario Dullers probeert hiermee om het vakmanschap van CNC-frezen in de vingers van zijn pupillen te krijgen. Naast de theorie van het programmeren maken de studenten ook kennis met het frezen zelf. Hiermee doorbreekt KSD bovendien het cliché dat technische richtingen niet alleen maar gaan over ‘handen vuilmaken’. Deze opleiding FeatureCAM vereist namelijk een goed ruimtelijk inzicht en technische vaardigheden.

Om te geraken waar ze nu staan, contacteerde KSD de experts van Arkance Systems, die FeatureCAM aanbevolen. Deze software is zowel geschikt voor beginners, die al met een paar muisklikken aan de slag kunnen, als laatstejaars die meer complexere onderdelen fabriceren. Tijdens een cursus bij Arkance Systems leerde Dullers de kneepjes van FeatureCAM en sindsdien draagt hij met plezier zijn vakkennis over aan zijn studenten. Deze opleiding staat echter nog in de kinderschoenen, maar Dullers is ervan overtuigd dat CNC-frezen via FeatureCAM steeds meer aan populariteit zal winnen bij studenten. Bij KSD krijgen de studenten, naast de juiste skills, ook de attitude en motivatie mee om op termijn aan de slag te gaan in de CNC- en CAM-industrie.

Bruno Leys & Mario Dullers

Mario Dullers: “We hadden meteen een goed gevoel bij Arkance Systems. Tijdens de opleiding was de uitleg klaar en duidelijk. De lesgevers nemen steeds tijd voor onze vragen en zorgen altijd voor gepaste oplossingen. Dankzij hun inbreng zijn onze drie CNC-machines met elkaar verbonden en kunnen we ze centraal aansturen. Vooral de persoonlijke aanpak en snelle dienstverlening is een enorm pluspunt aan onze samenwerking.”

MEER INFORMATIE

Katholieke Scholen Diest – Demerstraat 12 – 3290 Diest

T: +32 13 33 45 84

mario.dullers@ksdiest.be | https://www.ksdiest.be