SBE | Renovatie van de Royerssluis


31.01.2023

SBE mixt 30 jaar expertise met jeugdige creativiteit tot innovatieve bouwkundige ontwerpen voor binnen- en buitenland. Zo bouwen ze samen met hun opdrachtgevers op een duurzame manier aan de wereld van morgen. Een team van bijna 200 enthousiaste ingenieurs, BIM-ontwerpers en (landschaps)architecten maakt van SBE een sterke en betrouwbare partner op de (inter)nationale markt.

Uitdaging van de klant

De Royerssluis is één van de meest gebruikte sluizen in Antwerpen. Ze is een belangrijke toegangspoort voor de binnenvaart en verbindt de Schelde met het Albertkanaal. Na haar bouw in het begin van de 20ste eeuw was ze aan het einde van haar levensduur gekomen. Op basis van een MKBA-studie besloot de Vlaamse Overheid om deze te slopen en te vervangen door een nieuwe sluis (250 meter lang en 36 meter breed).

In opdracht van Afdeling Maritieme Toegang (AMT – Departement Mobiliteit en Openbare Werken) van de Vlaamse Overheid stond SBE in voor zowel de haalbaarheidsstudie, de ontwerpstudies als de opmaak van het aanbestedingsdossier voor de renovatie van de Royerssluis.

Projectdoelen

Dankzij deze vernieuwing kunnen de grootste binnenschepen rechtstreeks landinwaarts varen. Aan beide zijden komt bovendien een beweegbare basculebrug om voertuigen en fietsers vlot over de sluis te leiden. Het ontwerp en bouw van deze omvangrijke nieuwe sluis is geen alledaags project binnen België. Het enthousiaste team van SBE greep deze unieke kans ook met beide handen.

Het project triggerde SBE om op zoek te gaan naar een partner die hen adviseert en begeleidt om de ambitieuze bedrijfsdoelstellingen mee helpt te realiseren via verdere digitalisatie & BIM processen. Dit partnership met Arkance Systems was een schot in de roos. Het ontwerp van Project Royerssluis omvat de vijf kernactiviteiten van SBE (waterbouw, burgerlijke bouwkunde, urbanisme, industriebouw én elektromechanica). Deze domeinen moesten voor dit project dan ook efficiënt met elkaar kunnen samenwerken, iets waarvoor Arkance Systems over de juiste expertise en oplossingen beschikte.

In de Antwerpse haven maakt de Royerssluis de doorvaart van de Schelde naar het Albertkanaal mogelijk.

Oplossing

Kevin De Maesschalck (BIM Manager SBE): “We beschouwen Project Royerssluis als een referentieproject omwille van het multidisciplinaire karakter. Zowel onderdelen van beton, staal, mechanica en infrastructuur zitten verzameld in dit model. Onze BIM-afdeling moest hiervoor intensief samenwerken met de ingenieurs en we mochten niets aan het toeval overlaten. Onze digitale workflows moesten duidelijk en gestructureerd zijn.

Samen met Arkance Systems stippelde SBE enkele opleidingstrajecten uit op basis van deze kernactiviteiten. Zo werden geavanceerde cursussen voor Revit, Inventor én Civil 3D opgesteld op basis van onze noden. Door deze persoonlijke aanpak beantwoorden we bovendien aan onze filosofie om te investeren in onze medewerkers en hen centraal te zetten in onze organisatie.”

Binnen dit project werd een volledig geïntegreerd 3D BIM-model opgemaakt, waardoor de BIM-mindset hoog moest blijven. Om de onderlinge samenwerking te optimaliseren maakt SBE gebruik van het BIM360-platform voor hun processen en workflows. Omdat alle bestanden digitaal & online beschikbaar zijn, alle opmerkingen en wijzigingen bijgehouden werden, kunnen ze zo het maximale uit hun ontwerpmodellen en tekeningen halen. Voor een betere administratie maken ze bovendien gebruik van Vault for Inventor.

Bedrijfsresultaat

Binnen het 3D BIM-model werden alle deelmodellen van staal, beton, grondwerken, mechanica en infrastructuur samengebracht tot één coherent, samenhangend en kwalitatief ontwerp. SBE ontwikkelde ook high-quality 3D-visuals van het design. Bij afronding van de opdracht werden het BIM-model samen met alle native modellen afgeleverd aan AMT. De aannemer kon met deze files meteen aan de slag bij de verdere uitwerking van dit project.

Op deze manier kon AMT deze ontwerpervaring mee beleven. Daarnaast geeft SBE bijkomend advies hoe ze dit BIM-model het beste realiseren. Tijdens de uitwerking van dit project zal SBE fungeren als de BIM-adviseur van AMT en het project nauwgezet opvolgen tot de finale fase van de constructie.

Cedric De Bruyckere (Key Account Manager Arkance Systems): “Dit gerenommeerde project is een mijlpaal in de evolutie die SBE momenteel ondergaat. Ze bewijzen hiermee een vooraanstaande partij te zijn voor ontwerpen van een dergelijk kaliber met hoge eisen. Als trotse partner van SBE onderstreept Arkance Systems de bekwaamheid, het potentieel en solide procesbeheer van dit studie- en bouwkundig bureau met een oog voor hun medewerkers. Een partnership dat alleen nog maar zal toenemen voor de komende jaren en projecten.”

MEER INFORMATIE

SBE Engineering – Slachthuisstraat 71, 9100 Sint-Niklaas

T: +32 3 777 95 19

info@sbe-engineering.be | https://sbe-engineering.com/nl/