SML Groep | Revit BIM


31.01.2023

Het ontwerpbureau van de SML Groep is al vele jaren een gevestigde waarde in de bouwsector in België en Luxemburg. Het oorspronkelijke ontwerpbureau (JML LACASSE-MONFORT), opgericht door Jean-Marie Lacasse, bestaat sinds 1983, maar sinds 2013 heeft het zijn activiteiten uitgebreid onder de naam SML Groep. De oprichters Ralf Moutschen en Thomas Lacasse (de zoon van Jean-Marie) begonnen beiden hun carrière bij SML. Terwijl Ralf zich richt op infrastructuurprojecten, landmetingen en wegwerkzaamheden, houdt Thomas zich bezig met stabiliteits- en civieltechnische studies. Thomas vertelt graag hoe hij zijn bedrijf heeft zien ontwikkelen en welke waarde Arkance Systems aan die evolutie heeft toegevoegd.

De gloednieuwe gebouwen van de SML Groep bevinden zich in de buurt van de Baraque de Fraiture.

Thomas Lacasse straalt van trots als hij vertelt over het grote project waar de SML Groep sinds oktober 2020 bij betrokken is. Zij zijn aangesteld om stabiliteits- en infrastructuurstudies uit te voeren voor de bouw van de nieuwe tribune in de mythische Raidillonbocht op het circuit van Spa-Francorchamps. Een gerenommeerd project dat bewijst dat de SML Groep (eindelijk en terecht) tot de grote jongens in zijn sector behoort.

Thomas Lacasse: “In de loop der jaren heeft de SML Groep zich ontwikkeld van een ‘eenvoudig’ ontwerpbureau tot een multifunctioneel bedrijf dat zich bezighoudt met vrijwel alle aspecten van het bouwproces, zoals architectuur, infrastructuur, stabiliteit en speciale technieken. Voor onze architectuurprojecten hebben we een externe partner: Synergie.

Zij gebruikten Revit vanaf het begin, maar wij nog steeds veel te weinig, omdat de training die onze partner destijds gaf onvoldoende was. De kennis van Revit was te beperkt en we hebben er nooit het maximale uit kunnen halen. Alleen het snelle modelleren van het voorlopig ontwerp werd tot dan toe met Revit gedaan; de rest voor de studies en uitvoering van de plannen werd met andere software afgerond.”

Was het via Arkance Systems dat jullie de voordelen van de BIM-aanpak met Revit ontdekten?

“In 2017 werden we door Autodesk aangemoedigd om over te stappen op Revit BIM in plaats van het verouderde Advance Concrete platform. We onderzochten de markt en kwamen uit bij Arkance Systems. Het was meteen duidelijk dat het aangeboden opleidingsniveau zeer hoog was, vooral omdat we ons wilden richten op expertise in stabiliteit, infrastructuur en speciale technieken. Onze ontwerpers brachten hun Revit-kennis onmiddellijk in de praktijk en deelden die intern met andere collega’s. Sindsdien is alles in een stroomversnelling geraakt en kunnen we ons ook ontwikkelen in de richting die we willen: grotere projecten, en bij voorkeur op ‘hogere’ constructies.”

In hoeverre gebruiken jullie deze Autodesk software in jullie werkzaamheden?

“De samenwerking tussen onze verschillende afdelingen en partners is sterk verbeterd… en aangenamer geworden. De mogelijkheid om naadloos over te schakelen van AutoCAD naar Revit is al een groot voordeel. Voor onze civieltechnische activiteiten zijn we ook overgestapt op Civil 3D. Als een project complexer wordt, is het interessanter om te werken aan een compleet 3D BIM-model, dat we met alle betrokken partijen kunnen delen en zo nodig kunnen aanpassen.

Momenteel kan ik me eigenlijk geen project meer voorstellen zonder Autodesk 3D software, die een absolute meerwaarde biedt op het gebied van organisatie en communicatie. Een 100% geïntegreerd BIM-model waarin we snel en gemakkelijk kunnen werken biedt een gestructureerde en georganiseerde tijdlijn voor architectuur, stabiliteit en bouwplaatsbewaking.”

Een foto van de voortgang van de werkzaamheden aan de tribune boven de Raidillon op het circuit van Spa-Francorchamps. JML Lacasse Monfort was belast met de studies inzake stabiliteit en infrastructuur (piste).

Revit BIM heeft jullie dan ook goed geholpen om als bedrijf te groeien?

“Zeker weten, ja! Het ging echter niet van vandaag op morgen, want het kostte ons ongeveer een jaar om ons te specialiseren in Revit BIM: nadat we de basis onder de knie hadden gekregen, betekende het onder de knie krijgen van de software dat we onze processen in het proces moesten herzien. Dankzij onze nieuwe workflow kunnen we een grote impact maken bij potentiële klanten, niet alleen visueel (voor het ontwerp) maar ook qua uitvoering. Bovendien kunnen we de 3D-modellen op elk moment zonder enige moeite bekijken, wat een duidelijk voordeel is ten opzichte van onze oude 2D-aanpak.

Voor ons is een 3D BIM-model tegenwoordig een soort kwaliteitslabel geworden om nieuwe projecten en contracten binnen te halen. Omdat elke (pre)fabrikant op een andere manier werkt, weet bovendien elke betrokken partij met een IFC-model uit Revit wat er van hen verwacht wordt qua ontwerp en materialen.”

De toekomst van de SML Groep ziet er dus veelbelovend uit?

“Onlangs konden we nog een droomproject binnenhalen voor een nieuw gebouw dat qua hoogte in de top 10 van België zal staan. En dat is mede dankzij Arkance Systems gelukt. Hun opleidingsingenieurs hebben een goede kennis van alle segmenten van ons beroep. We leren niet alleen over de Revit software zoals wij die gebruiken, maar ook hoe onze eigen partners die gebruiken. Zo kunnen we beter aan hun verwachtingen voldoen en onze samenwerking verbeteren.

Dankzij de verworven expertise zijn we nu in staat om grotere projecten binnen te halen, zoals Francorchamps en het nieuwe hoogbouwproject. Qua ontwerp willen we ons nog meer specialiseren op het gebied van terreinmodellering. Hiervoor gaan we Civil 3D integreren in Revit, uiteraard met hulp van Arkance Systems, zodat we meteen op de goede weg zijn (of terrein, zoals je wilt).”

MEER INFORMATIE

Groep SML – Petit Sart 26 – B-4990 Lierneux

T: +32 80 41 86 81

tl@sml-ingenieurs.eu | https://www.sml-ingenieurs.eu/