BIM voor de Bouw en Architectuur


Neem betere ontwerpbeslissingen, verbeter de prestaties van gebouwen en werk efficiënter samen gedurende de gehele projectduur. Werk met BIM.

Building Information Modeling (BIM) is het holistische proces van het creëren en beheren van informatie voor een gebouwd object. Gebaseerd op een intelligent model en mogelijk gemaakt door een cloud-platform, integreert BIM gestructureerde, multidisciplinaire gegevens om een digitale weergave van een object te produceren gedurende de gehele levenscyclus, van planning en ontwerp tot bouw en exploitatie.

Arkance Systems organiseert en realiseert de BIM-werkmethode voor grote én kleine bedrijven. We maken ontwerpers en ingenieurs creatiever, verbeteren hun communicatie en efficiëntie en verlagen faalkosten. Arkance Systems zorgt voor een perfecte begeleiding tijdens jouw introductie en toepassing van BIM. 

BIM is de nieuwe standaard geworden binnen Bouw en Architectuur. Logisch, want het zorgt voor gestroomlijnde workflows en betere communicatie. Daarnaast maakt het projecten voorspelbaar, verkleint het risico’s en verlaagt het faalkosten. Als je optimaal gebruik wilt maken van BIM is het belangrijk dat je de juiste software gebruikt. 

 • BIM voor aannemers
 • BIM voor architecten
 • Welke BIM-software voor Bouw en Architectuur?

Waarom aannemers met de juiste BIM-software extra kansen hebben?

Als aannemer werk je het liefst met een ‘plug-and-play’ ontwerp: een tekening die voor iedereen duidelijk is, waarmee alle bouwpartners uit de voeten kunnen en waarin je mogelijke faalkosten allang hebt voorzien (en voorkomen). BIM zorgt voor zo’n ontwerp, inclusief alle informatie waar een efficiënt bouwproces om vraagt.

In de bouw is Revit één van de meest populaire BIM-applicaties. Het BIM-model is daarbij de basis van alle tekeningen, stuklijsten en overzichten die je genereert voor de bouw- of werkplaats. Hiermee verloopt een project gegarandeerd efficiënt, zeker als je ook gebruikmaakt van de andere relevante BIM-oplossingen.

 • Je reduceert faalkosten door conflicten virtueel op te sporen.
 • Je voorkomt kostbare aanpassingen en tijdsverlies.
 • Je optimaliseert de communicatie tussen alle partijen.
 • Je verbetert de samenwerking tussen de bouwpartners.
 • Je vergroot de efficiëntie binnen je bouwprojecten.

BIM is niet meer weg te denken in de wereld van aannemers en bouwbedrijven. Met BIM kunnen we het bouwproces voorspelbaar maken en faalkosten reduceren door conflicten virtueel op te sporen en op te lossen.

We begeleiden jullie in de digitale transformatie door te focussen op het efficiënt inrichten van processen (o.a. datamanagement, BIM naar de bouwplaats en engineering naar productie). Hierbij is geen project te groot of te klein voor ons. Benieuwd hoe wij jullie kunnen helpen?

Waarom architecten met BIM steeds meer opdrachten winnen?

Als architect werk je waarschijnlijk het liefst met software die effectief en efficiënt is, maar je ook onbeperkte creatieve mogelijkheden biedt. De juiste BIM-software biedt je die ruimte. Hiermee maak je ontwerpen inzichtelijk voor je opdrachtgever en creëer je een verwachtingspatroon dat zowel esthetisch, technisch als procesmatig volledig aansluit bij de realiteit.

Dat levert je niet alleen tevreden klanten op, maar ook nieuwe opdrachten. De markt verwacht steeds meer van de architect, zeker nu BIM ook in de architectuur de standaard aan het worden is.

 • Ontwerpbeslissingen zijn realtime inzichtelijk.
 • Gebouwinformatie is altijd actueel.
 • Door data te koppelen aan andere software verbeter je het proces.
 • BIM-software zorgt voor goede communicatie en een duidelijke workflow
 • Je kunt je opdrachtgever concreet en gedetailleerd inzicht geven in zowel het ontwerp, de techniek en de processen als de kosten. Architectuur op haar best!

BIM is niet meer weg te denken in de wereld van architecten. Met alle bijkomende wet- en regelgeving wordt het modelleren steeds moeilijker. Daarnaast wordt duurzamer bouwen steeds belangrijker en is rekening houden met energievraagstukken inmiddels een must.

Bouw en Architectuur omarmen het digitale tijdperk. Nieuwe technologieën, workflows en applicaties bieden veelbelovende kansen, maar ook uitdagingen. De rol van de architect is aan het evolueren in het BIM-proces; waar de architect vroeger echt een leidende rol had, evolueert dit steeds meer naar een leidende én adviserende positie. Wij zorgen ervoor dat je steeds een stap voor blijft op de twijfelaars. Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen?

Wij weten net zo goed als jou: iedere architect of aannemer werkt anders. Dat is immers de kern van je vak en hetgeen dat jou uniek maakt. Met een mix van BIM-software, opleidingen, BIM-implementatie en consultancy kunnen wij je een passende oplossing bieden en maak je zonder verlies van creativiteit en productiviteit de stap naar BIM.

De keuze voor BIM-software is dan ook voor een groot deel maatwerk. Wij adviseren je graag over wat in jouw specifieke situatie de beste oplossingen is. Samen maken we dan concrete stappen om tot een juiste oplossing te komen voor jouw situatie. Hieronder een overzicht van BIM-software die voor jou interessant kan zijn:

 

Revit

Met Revit creëer je intelligente modellen en voer je analyses uit die helpen bij het plannen, ontwerpen, bouwen en beheren van project(en). Revit is dé toonaangevende BIM-applicatie voor architecten, aannemers en andere professionals in de bouwkolom. Het programma heeft krachtige gereedschappen en parametrische functionaliteiten die je werk aanzienlijk vereenvoudigen.

Dynamo voor Revit

Wil je taken in Revit automatiseren of vereenvoudigen? Of wellicht je ontwerp uitgebreid analyseren? Dan is Dynamo voor Revit de applicatie die je zoekt. In deze visuele programmeeromgeving zorgen formules, logische operatoren en parameters voor de aansturing van het BIM-model en de bijbehorende data. Zo bespaar je veel tijd.

Navisworks

Met Navisworks voeg je ontwerpen van verschillende disciplines en bestandsformaten samen. Daardoor spoor je gemakkelijk conflicten op en maak je werkprocessen visueel inzichtelijk. Dat maakt het coördineren en plannen van projecten eenvoudiger, vermindert de faalkosten en vergroot je winst.

AEC Collection

De AEC Collection is een complete set van CAD en BIM-software, om te voldoen aan alle behoeften voor ontwerp en creatie van bouwprojecten. Het geeft de actoren van een project, van architectuur tot civiele techniek, toegang tot alle modelleringssoftware die nodig is voor elk van de fasen: van het eerste ontwerp tot de constructie.

 • AutoCAD, Revit, Civil 3D, InfraWorks, Navisworks, ReCap Pro en nog toepassingen in één collectie
 • Complete oplossing voor de creatie van allerhande bouwprojecten
 • Geschikt voor alle fasen van het bouwproces
 • Zet de stap naar BIM!

Software

AEC Collection

De AEC Collection is een complete set van CAD en BIM-software, om te voldoen aan alle behoeften voor ontwerp en creatie van bouwprojecten. Het geeft de actoren van een project, van architectuur tot civiele techniek, toegang tot alle modelleringssoftware die nodig is voor elk van de fasen: van het eerste ontwerp tot de constructie. AutoCAD, Revit, Civil 3D, InfraWorks, Navisworks, ReCap Pro en nog toepassingen in één collectie Complete oplossing voor de creatie van allerhande bouwprojecten Geschikt voor alle fasen van het bouwproces Zet de stap naar BIM!
Revit

Revit is dé BIM-ontwerpapplicatie voor architecten, bouwbedrijven, aannemers, adviesbureaus, installateurs, fabrikanten, infrastructuur en de civiele techniek. Wil je werken volgend de BIM-methode? Dan is Revit de beste applicatie die er te krijgen is, nu én in de toekomst. Intuïtief en compromisloos ontwerpen in BIM Werken met intelligente, informatiedragende bouwelementen Snel aanpassingen maken met parametrische objecten Samenwerken vanuit één dynamisch model Interoperabiliteit met IFC4
Holixa T4R

De experts van Arkance Systems, aanwezig in heel Europa, hebben een portfolio van oplossingen ontwikkeld die voldoen aan de behoeften en eisen van hun klanten. Op basis van de wensenlijsten van Revit-gebruikers over de hele wereld, zijn verschillende aanvullende modules gecreëerd om van Revit een prettige tool om te gebruiken te maken. Arkance Systems heeft al deze intellectuele eigendom samengebracht in een uniek aanbod, om modelleurs en BIM-managers te helpen hun werklast te verminderen en de kracht van Revit uit te breiden met Holixa T4R.
BOQ

Heet van de naald, onze allernieuwste tool: BOQ! Onze BOQ-toepassing ontzorgt architecten en multidisciplinaire kantoren bij het gebruik van MS Office voor bouwprojecten. De koppeling tussen slimme BIM software (Revit), Excel en Word, is een efficiënt en gebruiksvriendelijk voordeel bij het opstellen van meetstaten en lastenboeken.

Opleidingen

Opleiding Enscape 3D voor Revit

Deze cursus biedt een diepgaande verkenning van Enscape, een krachtige tool die naadloos geïntegreerd is met Revit. Gedurende deze training dompelen we ons onder in de verschillende facetten van Enscape en ontdekken we hoe deze software uw ontwerpvisualisaties naar nieuwe hoogten kan tillen.
Opleiding Revit meetstaatextractie

C3Admin met MS-Office is ongetwijfeld de meest toegepaste werkmethodiek in Vlaanderen voor bestekken en meetstaten met Word en Excel, en ondertussen is BIM-met-Revit bij architectuur en constructie in Vlaanderen absoluut de meest toegepaste BIM-methodiek.  De virtuele gebouwmodellen met Revit worden steeds gedetailleerder uitgewerkt, en sedert halfweg 2014 werd al het nodige voorbereid om alle te meten objecten en materialen van de bestek-codering te voorzien om zo volautomatisch uitstekende meetstaat-tabellen met codering van de lastenboeken automatisch mee op te bouwen
Opleiding Bestek & Meetstaat

Op deze tweedaagse cursus wordt via het praktisch uitwerken van een bestek & meetstaat onze C3A-werkmethodes en technieken bij het geïntegreerd gebruik van Word en Excel in detail doorgenomen.
Opleiding Enscape 3D voor SketchUp Pro

Deze cursus biedt een diepgaande verkenning van Enscape, een krachtige tool die naadloos geïntegreerd is met SketchUp Pro. Gedurende deze training dompelen we ons onder in de verschillende facetten van Enscape en ontdekken we hoe deze software uw ontwerpvisualisaties naar nieuwe hoogten kan tillen.
Opleiding SketchUp

Verken de grenzeloze mogelijkheden van SketchUp Pro tijdens onze tweedaagse cursus die op maat is gemaakt om beginners te ondersteunen en ervaren gebruikers naar een hoger niveau te tillen. Deze intensieve training dekt alle hoeken van SketchUp Pro, waardoor je een grondige vaardigheid ontwikkelt in deze geavanceerde 3D-ontwerpsoftware.
Opleiding Navisworks Manage

De Navisworks Manage basistraining is ontworpen voor tekenaars/ontwerpers, ingenieurs en architecten die de basisconcepten van de software onder de knie willen krijgen.
Opleiding Fusion 360 CAD (basis)

Fusion 360 is een softwareplatform in de cloud dat onder andere 3D Ontwerp, Engineering, Electronics en CAM combineert in één toepassing. Tijdens deze driedaagse basisopleiding leggen we de focus op het CAD of Design luik van Fusion 360, overlopen we de theorie en maken we samen praktijkoefeningen over het ontwerpen in Fusion 360.  
Opleiding PowerShape

Fusion 360 met PowerShape CAD-software voor productie combineert oppervlakte-, solid- en mesh-modellering om mallen, matrijzen en andere complexe onderdelen voor te bereiden voor productie. Inclusief toegang tot Fusion 360 en Fusion 360 Team. Tijdens deze opleiding leer je aan de hand van allerlei voorbeelden uit de mechanische sector 3D-modellen in PowerShape te tekenen en aan te passen.
Opleiding InfraWorks

InfraWorks-software voor conceptueel ontwerpen helpt je bij het modelleren en begrijpen van ontwerpprojecten in hun context. Deze tweedaagse basisopleiding is bedoeld voor ontwerpers in voorstudie die hun modellen makkelijk moeten kunnen presenteren aan alle stakeholders of op infoavonden voor een publieke aanbesteding.
Opleiding AutoCAD (LT) (Basic/Advanced)

AutoCAD is software voor computer-aided design (CAD) waarmee industriële tekenaars, elektriciens, architecten, ingenieurs en bouwvakkers nauwkeurige 2D- en 3D-tekeningen kunnen maken en gemakkelijk bestanden kunnen uitwisselen in DWG-formaat. Sneller werken met gespecialiseerde toolsets! AutoCAD bevat nu industrie-specifieke functies en slimme objecten voor architectuur, werktuigbouwkunde, elektrisch ontwerp en nog veel meer. Deze toolsets lichten we toe in onze aanvullende industrie-specifieke opleidingen.

Oplossingen

BIM Adoption Plan

Samen effenen we het pad naar BIM voor jouw workflow en processen via een BIM Adoption Plan. Na een audit geven we ons advies voor een perfecte oplossing voor jouw workflow en zo leer je op een eenvoudige manier om efficiënt te 'bimmen'. De integratie van nieuwe BIM-technologieën in jouw workflow is essentieel voor alle werkzaamheden. Naast de vele voordelen, zoals nauwkeurigheid, betere samenwerking en communicatie, worden jouw teams verenigd rond de hoeksteen van het project. Laat je begeleiden door Arkance Systems om de keuze van de software die het beste bij jouw bouwprojecten past te vereenvoudigen. Kies voor ons BIM Adoption Plan.
BIM Object Creation

Alle BIM-objecten kan je eenvoudig beheren en rangschikken in een BIM Object Library. Deze bibliotheek zorgt voor een handig overzicht en een optimalisatie van jouw Digital MockUps (DMU). Voor de creatie van een BIM Object Library gaan we zorgvuldig te werk, waarbij we rekening houden met jouw persoonlijke noden, de technische specificaties van de objecten en de registers van uw betrokken leveranciers.

Klantenervaringen


Aiko: WZC Ter Caele – Evergem

Aiko en WZC Ter Caele slaagden erin de uitdaging aan te gaan om een compact, flexibel en duurzaam gebouw te ontwerpen in Evergem, waarbij beperkte ruimte en strenge stedenbouwkundige eisen werden overwonnen. De naadloze integratie van Building Information Modeling (BIM) speelde een essentiële rol bij het stroomlijnen van werkprocessen, het minimaliseren van fouten en het bereiken van architectonische uitmuntendheid.
ABETEC | Efficiëntere bouwprocessen met de focus op duurzaamheid

ABETEC, een architecten- en ingenieursbureau uit Zele, is een dienstverlener voor duurzame totaaloplossingen in de bouwsector. De digitale oplossingen van Autodesk en de expertise van Arkance Systems zorgen ervoor dat ABETEC garant staat voor het afleveren van kwalitatieve totaalprojecten.
BuildUp | Revit & Metal Framing

Digitalisering van werkvoorbereiding zorgt voor perfecte eindresultaten van offsite bouwontwerpen.
SML Groep | Revit BIM

Belangrijke bouwprojecten van betere kwaliteit en duurzaamheid dankzij Revit, de BIM-database van Autodesk.
Orfit Industries | Fusion 360 Manage

Efficiënt projectbeheer en gestroomlijnde processen dankzij Fusion 360 Manage.
SBE | Renovatie van de Royerssluis

Renovatie van de Royerssluis via één volledig geïntegreerd 3D BIM-model.
Elia | Beter teamwork dankzij digitalisatie

Beter teamwork dankzij digitalisatie en optimalisatie van werkprocessen en databeheer.
VAMAC | PowerMill als leidraad om alles in templates en macro’s te gieten

Dankzij hun digitale transitie kan VAMAC nu beantwoorden aan de grote vraag van hun voornaamste afnemers uit de medische en tandheelkundige sector.
KSD | FeatureCAM als eerste stap voor studenten naar de CNC- en CAM-industrie

FeatureCAM is zowel geschikt voor beginners, die al met een paar muisklikken aan de slag kunnen, als laatstejaars die meer complexere onderdelen fabriceren.
ProScan | PowerShape als beste tool om de technologie omtrent dentale toepassingen te moderniseren

Dankzij hun digitale transitie kunnen ze nu zowat 'alles' wat op een implantaat gedragen wordt, vlot ontwikkelen en bewerken, eerst in dentale software en vervolgens in PowerShape.

Contacteer ons


Vul dit formulier in en wij nemen contact op met u .

Fout: Contact formulier niet gevonden.