Aiko: WZC Ter Caele – Evergem


25.10.2023

Uitmuntendheid in Architecturale Integratie

In het hart van Evergem nam een uniek architecturaal project vorm aan, waar innovatie en doelgerichtheid samensmolten. Het Aiko-team, in samenwerking met WZC Ter Caele, stond voor een uitdaging: het ontwerpen van een compact, flexibel en functioneel gedetailleerd gebouw, navigerend door beperkte ruimte en strikte stedenbouwkundige beperkingen. Het doel was duidelijk – creëer een duurzame, economisch haalbare structuur die zou dienen als een blijk van modern ontwerp.

Met 94 kamers verdeeld over vier bovengrondse niveaus en een ondergrondse parkeergarage was het project een blijk van minutieuze planning. De begane grond bood ruimte aan openbare functies, terwijl de bovenste niveaus de woon- en zorgfaciliteiten omarmden. Voor degenen die meer zorg nodig hadden, bood de eerste verdieping beschutte binnenplaatsen, met een extra laag van beveiligde buitenruimte.

BIM: Een Transformatieve Kracht Binnen Onze Praktijk

Bij Aiko zijn we toegewijd aan een naadloze integratie van BIM (Building Information Modeling) binnen onze werkzaamheden. Als zowel een architectuur- als ingenieursadviesbureau zijn de voordelen van BIM binnen ons bureau onschatbaar. We verenigen alle disciplines onder één model, waardoor onze workflow wordt geoptimaliseerd. Onze keuze voor REVIT, gekoppeld aan de C3A-methodologie, blijkt de spil van ons succes te zijn.

BIM: De Sleutel tot Succes in dit Project

In de zoektocht naar efficiëntie en kostenbesparing was onze focus helder – tijd besparen en fouten minimaliseren. Gezien de structurele verschillen tussen de begane grond en de bovenliggende verdiepingen, was precisie van het grootste belang. We namen de strategische beslissing om de structuur vanaf de start van het project op te nemen. Deze gesynchroniseerde ontwikkeling maakte wendbare aanpassingen mogelijk, waardoor een heldere blauwdruk voor systeemintegratie ontstond.

Tijdens de pre-calculatie werden de hoofdventilatietracés in kaart gebracht. Dit maakte clashdetectie mogelijk, waardoor we routes konden herleiden en de benodigde openingen konden creëren. Tussentijdse controles verliepen vlot, omdat we moeiteloos nauwkeurige hoeveelheden uit verschillende modellen konden halen, inclusief gereserveerde ruimtes voor grotere leidingen. Deze gegevens vormden de basis voor economische oplossingen in leidingwerk, luchtkanalen, constructies en materialen tijdens de ontwerp- en aanbestedingsfases.

Door de C3A bouwdata-extractiemethodologie te omarmen, werd elk element voorzien van een keynote. Deze eenvoudige toevoeging stroomlijnde de creatie van een ordelijke meetstaat, als basis voor schattingen en aanbestedingen.

Uiteindelijk zegevierde het Aiko-team, in synergie met WZC Ter Caele, over de uitdagingen en creëerde een model van architectonische uitmuntendheid. Het project illustreert de kracht van BIM in het revolutioneren van niet alleen het ontwerp, maar ook de samenwerkingsinspanningen van multidisciplinaire teams.

Bij Aiko kijken we ernaar uit om grenzen te blijven verleggen, te herdefiniëren wat mogelijk is in architectonische innovatie en bij elk project uitmuntendheid te leveren.

MEER INFORMATIE
AIKO Architecten en Ingenieurs – Stationsplein 6, 9990 Maldegem
T: 050/40.88.60
mail@aiko.be | www.aiko.be