BuildUp | Revit & Metal Framing


31.01.2023

BuildUp uit Aarschot is een enthousiast bedrijf met de gretigheid van een start-up en jarenlange ervaring in de bouwsector. Hun motto luidt: “Reconstructing construction for good”, waarbij de focus ligt om duurzaam, betrouwbaar en ecologisch offsite te bouwen. Met de modernste materialen en een getalenteerd team gaat BuildUp elke uitdaging aan, zowel skeletbouw (structuur), totalfit (nieuwbouw) of retrofit (renovatie). Om alle nieuwe projecten tot een goed einde te brengen, hebben ze echter behoefte aan een digitalisering van hun werkvoorbereiding voor een foutloze uitwerking. Hiervoor deden ze een beroep op de kennis en ervaring van Arkance Systems, specialist in het digitaliseren van de bouwindustrie.

Automatiseren van de (pre)productie

Tim Eggermont (COO, BuildUp): “BuildUp werkt aan ‘offsite construction’ bouwprojecten met een volledige architecturale vrijheid, waarbij digitalisering van onze processen essentieel is. Elk bouwproject benaderen we bovendien op een unieke en persoonlijke manier. Onze drie kernactiviteiten zijn:

  • Het vervaardigen van staalskeletten met koudgevormde profielen (structuur).
  • Het offsite afwerken (gevelbekleding, ramen, deuren, isolatie) van deze profielen voor de constructie van nieuwbouwwoningen (totalfit).
  • Het ontwerpen van nieuwe gevels als ‘schil’ om bestaande woningen te renoveren (retrofit) zodat deze aan de huidige energienormen voldoen.

Voor die laatste activiteit is een heel groot potentieel aanwezig op de markt, want zowat de helft van onze activiteiten is retrofit. Om te beantwoorden aan de grote vraag en hoge eisen in de sector, moesten we onze activiteiten in de werkvoorbereiding volledig digitaliseren en automatiseren. We hebben immers niet langer de ‘vrijheid’ om te zeggen dat ze alles op de werf moeten kunnen oplossen. Onze preproductie moet 100% in orde zijn en dit was een hele grote uitdaging.”

Revit & Metal Framing tools in de ideale BIM-omgeving

Peter Bruggeman (BIM Account Manager, Arkance Systems): “BuildUp bestaat sinds 2021, maar is al sinds 2014 actief onder een andere naam. Het ontwerpen van hun projecten gebeurde al in Revit (3D), maar toen ook de engineering in 3D moest, schakelden ze een versnelling hoger. In augustus 2021 gebruikten ze voor het eerst de Revit & Metal Framing ontwerpsoftware. Waar er vroeger verschillende pakketten waren en BIM-modellen in verschillende software zaten, zijn deze nieuwste plugins in Revit een wereld van verschil. Alles gebeurt nu in éénzelfde omgeving.

Sindsdien gingen we ook technisch meedenken om de processen van BuildUp nog meer te verbeteren. Zo gebruiken ze nu het Autodesk Construction Platform voor zowel design- als databeheer, dat enkel maar voordelen met zich meebracht. Binnenkort houden we nog een analyse bij BuildUp om na te gaan of hun werkvoorbereidingsproces nóg efficiënter kan.”

Beter samenwerken en communiceren met medewerkers en klanten

Tim Eggermont: “Dankzij de Revit & Metal Framing tools die aansluiten met de software uit de AEC Collection kunnen we alles in hetzelfde model ontwikkelen. Omdat we veel aan retrofit doen maken we, op basis van 3D-scans, puntenwolken van bestaande gebouwen om ze nadien in 3D verder uit te werken. Hiervoor zijn de juiste softwarepakketten essentieel en is het van groot belang voor onze werkvoorbereiding dat alles met elkaar gelinkt is.

Door te werken met Autodesk Docs heeft iedereen toegang tot alle werkdocumenten. Hierdoor is de werkvoorbereiding volledig gedigitaliseerd. Op deze manier kunnen we alle data beheren en delen met onze medewerkers en kan de klant alle documenten goedkeuren of er opmerkingen over geven. Een enorm voordeel om snel en efficiënt samen te werken en te beantwoorden aan de eisen van onze opdrachtgevers.

Op dit moment kunnen we met één persoon het volledige werkvoorbereidingstraject doorlopen. De eindresultaten zijn ook duidelijker, efficiënter en er zijn veel minder faalkosten. Zo kunnen we een volledige totalfit residentiële woning al aanleveren vanaf vier à vijf weken. Bovendien kunnen we, in geval van dringende projecten, met BIM Collaborate Pro tegelijk met meerdere personen werken aan eenzelfde model. We kunnen ons perfect aanpassen aan de noden van onze klanten.”

Circulair bouwen en offsite is de toekomst

Tim Eggermont: “Circulair bouwen is de toekomst en de woningmarkt moet nog energiezuiniger en duurzamer worden. Hierdoor zullen veel particulieren en bedrijven overstappen naar offsite bouwen. Er is dus een enorm potentieel aanwezig. Bovendien zijn er heel veel ‘oude’ gebouwen die nood hebben aan een renovatie en betere isolatie. BuildUp is zich bewust van dit potentieel en daarom zullen we onze activiteiten en personeel ook opschalen. Momenteel bekijken we ook een haalbaarheidsstudie om op Europees vlak nog meer onze voet aan de grond te krijgen.

Op dit moment zijn we actief in België, Nederland, Frankrijk en Zwitserland. Qua structuurbouw hebben we ook enkele interessante projecten in Guadeloupe en La Réunion, waarbij we staalframes aanleveren die resistenter zijn tegen aardbevingen dan een traditionele bouwwijze. We zijn ook betrokken bij een studie om noodwoningen aan te leveren voor Oekraïense vluchtelingen. De ontwerpen voor deze woningen zijn helemaal gebruiksklaar vanaf het moment wanneer ze worden goedgekeurd. Indien de situatie in Oekraïne stabiliseert, kunnen we deze woningen ‘verplaatsen’ om ze te gebruiken voor onze eigen sociale huisvestingsprojecten. Zo zijn we niet alleen begaan met de planeet maar ook met de mens die erop leeft.”

MEER INFORMATIE

BuildUp – Nieuwlandlaan 39 (B224) – 3200 Aarschot

T: +32 16 15 12 10

hello@buildupoffsite.com | https://www.buildupoffsite.com/