Boydens Engineering | Gare Maritime is energiezuinig


03.11.2021

Boydens Engineering is een bouwtechnisch ingenieurs- en studiebureau actief in de conceptualisering, ontwerp en controle van technische bouwinstallaties. Ze streven uitdrukkelijk en met grote verantwoordelijkheidszin voor duurzame en energie-neutrale gebouwen. Kurt Corvers, operationeel directeur en partner bij Boydens Engineering, legt uit hoe zijn studiebureau concepten omzet in duurzame ontwerpen en hoe Arkance Systems hen daarbij helpt. Hun laatste paradepaardje is de kantoorruimte ‘Gare Maritime’ op de Brusselse site van Tour & Taxis.

Wat zijn de basisbeginselen voor een duurzaam ontwerp?

“De berekeningskracht van energie-gegevens is een essentieel gegeven om duurzame ontwerpen te realiseren. Hiervoor maken we al ruim vijftien jaar gebruik van liNear, een krachtige en accurate 3D-rekentool. Ondertussen maken we gebruik van hetzelfde basismodel van een gebouw om het thermische modelleren in 3D én het dynamisch simuleren beter te integreren en tegelijk te vereenvoudigen.

Tijdens een evenement in 2016 kwamen we in contact met Arkance Systems. Sindsdien implementeren we liNear verder in onze BIM-omgeving en communiceren we met onze kantoren in het buitenland via een door Arkance Systems opgezet platform (BIM 360 Design). Dit is het beste van de twee werelden: we combineren de rekenkracht van liNear met de teken- en configuratiekracht van Revit. Via BIM 360 kunnen we ook alles delen met onze vestiging in Vietnam.”

Boydens vereenvoudigt dus zijn processen?

“Vereenvoudigen én verbeteren. Onze studies technieken focussen zich op duurzaamheid en het simuleren ervan. Waar we vroeger voor elke simulatie een apart 3D-model ontwierpen, maken we nu één thermisch schema: ons eigen BARC-model.

Dit is volledig geïntegreerd in Revit en gekoppeld aan liNear en andere softwares waarbij we alle HVAC-eigenschappen geïntegreerd kunnen dimensioneren en simuleren. Een gedetailleerde simulatie is fundamenteel voor een energie-neutraal en duurzaam ontwerp.”

Een duurzaam ontwerp zoals Gare Maritime?

“Precies! Dit is een oud treinstation op de site van Tour & Taxis. Samen met Neutelings Riedijk Architecten en aannemer MBG hebben we hierin tien prefab houtconstructies ‘gebimd’ tot kantoren en commerciële ruimtes met een totaaloppervlakte van 50 000 m².

Een heel duurzaam project, waarbij simulaties over de vormgeving en isolatiegraad (voor beter energieverbruik) en de geothermie (KWO of koude- en warmteopslag) onze topprioriteit waren.

Het optimaal gebruik van het daglicht en de KWO-installatie zorgen ervoor dat de hele site fossielvrij en energie-neutraal is. Een primeur in België! In oktober 2019 was het eerste deel van het project gebruiksklaar voor de eerste huurder en ondertussen zijn we bijna klaar om het geheel op te leveren.”

Tijdens de constructiefase van Gare Maritime waren duurzaamheid en energiezuinigheid twee essentiële pijlers.

Rond dezelfde periode gingen jullie ook een dedicated partnership aan met Arkance Systems?

“Revit, BIM 360 Design en liNear zijn sterke tools en we willen de verdere ontwikkelingen ervan op de voet volgen. Daarom sloten we met Arkance Systems een partnership als kennis- en opleidingscentrum. Het is belangrijk om steeds up-to-date te zijn van de allerlaatste nieuwtjes van BIM-oplossingen en daarbij hoort expertise en een continue bijscholing.

Al deze aspecten vinden we terug bij Arkance Systems en we organiseerden zelfs al evenementen om onze samenwerking in de kijker te zetten. Boydens Engineering groeit zelf ook verder, in 2021 ligt er een extra focus op groei binnen de Europese grenzen en een verdere ontwikkeling van onze afdelingen in Vietnam. Arkance Systems wil hier een cruciale rol in spelen om daar eveneens een succes van te maken.”

En de communicatie met de collega’s in Vietnam…

“Die verloopt via BIM 360 uiteraard! Qua gebruiksgemak is dit een verademing. Alles wordt gesynchroniseerd en iedereen kan de laatste versies bekijken. Het communicatietraject hierrond kan zowel intern als extern nog verbeteren, maar we hopen dat een dergelijk platform de algemene norm wordt voor de toekomst.

Een ander platform dat pleit voor een internationale standaardisatie op BIM content level is TechBIM, een initiatief dat wij alvast toejuichen. Als iedereen een standaard bibliotheek met dezelfde compatibiliteit gebruikt, zou dat voor vele partijen het leven alvast makkelijker maken.

Sommige klanten vragen bovendien of ze ons 3D-model kunnen kopen, terwijl wij dit gewoon gratis met hen kunnen en willen delen, zo kan er doorgestart worden op basis van ons studiemodel.”

Hoe ziet de toekomst er uit voor jullie bedrijf?

“Naast focus op innovatie en optimalisaties binnen BIM, zullen we vanaf 2021 ook opstarten in Polen, Frankrijk en Spanje.

Het is niet de bedoeling om ontwerpbureaus op te starten, maar voor onze nieuwe vestigingen geldt altijd dezelfde norm: duurzaamheid en energie-efficiëntie als pijlers.”

Per toeval heeft Arkance Systems ook vestigingen in Polen en Frankrijk!

“Wat goed! Wie weet komen er daar meteen ook nieuwe partnerships van?”

FACTCHECK BOYDENS ENGINEERING

WANNEER

Opgericht in 1961

BIJZONDER

Koploper in duurzaamheid en geothermie

BRANCHE

Duurzame gebouwen en bouwtechnieken

WERKGEBIED

Benelux, Frankrijk, Spanje, Polen en Vietnam

BELANGRIJKSTE UITDAGINGEN

  • Standaardisatie van het BIM-proces van ontwerp t.e.m. onderhoud

BELANGRIJKSTE OPLOSSINGEN

  • Revit / BIM 360 / liNear
  • TechBIM families
  • IES Virtual Environment
  • Eigen ontwikkelde BIM-tools

VOORDELEN

  • Alles vertrekt van één rekenmodel
  • Het model staat in de Cloud en is voor iedereen zichtbaar
  • Gestandaardiseerde families
  • Vlotte communicatie en informatiedeling

MEER INFO
Torhoutsesteenweg 109 – 8210 Zedelgem | Nieuwe wandeling 62 – 9000 Gent | +32 50 83 13 20
kurtc@boydens.be – www.boydens.be