E. Van Wingen | Mooie 3D-ontwerpen in Virtual Reality


03.11.2022

Bij het dynamische team van E. Van Wingen NV uit Evergem staat de technologie nooit stil. Als fabrikant van energietoepassingen met ICE motoren (internal combustion) zijn ze al zestig jaar een uitblinker in hun sector. Hun noodstroomaggregaten (NSA) en energie-efficiënte warmtekrachtkoppelingen (WKK) worden steeds met veel passie op maat van de klant gemaakt. Projecten zijn gewild in binnen- en buitenland, zelfs tot in de ruïnes (!) van Machu Picchu. Mechanical design engineers (en broers) Tom en Andy Busschaert waagden zich in 2019 voor het eerst in de wereld van Virtual Reality.

Hoe verliep de evolutie als mechanisch tekenaar door de jaren heen?

“Zo’n vijftien jaar geleden werkten we nog met AutoCAD Release 14. Nadien schakelden we over naar Inventor en een beetje research bracht ons bij Arkance Systems om ons jaarlijks bij te scholen.

Al snel evolueerden we van 2D-tekeningen naar 3D-modellen in Inventor en konden zo onze duurzame projecten efficiënter uitwerken. Als bedrijf willen we innoveren om de kwaliteit van het maatwerk voor onze klanten te garanderen.”

Welke projecten konden jullie de laatste jaren realiseren?

“We ontwikkelden noodstroomaggregaten (NSA) en WKK’s voor de zorgsector, waarvan in Vlaanderen meer dan 50% op onze producten vertrouwt. Zo hebben we installaties bij AZ Sint-Lucas (Gent), AZ Alma (Eeklo), het gloednieuwe AZ Delta (Roeselare) en het ZNA (Antwerpen). Onze NSA aan het Antwerpse Sportpaleis en de Lotto Arena beperkt het piekverbruik.

Een paradepaardje is de totale energiesturing (noodstroom en WKK) in de nieuwe hoofdzetel van de NATO in Brussel. Ook voor Proximus ontwikkelden we voorzieningen voor noodstroom en de blauwe verlichting aan de Gentse Ghelamco Arena wordt eveneens geregeld door onze groene NSA. Vandaag zetten we ook in op WKK en zelfs NSA met waterstof uit hernieuwbare energie.

We werken ook aan projecten in de land- en tuinbouw. Een mooi voorbeeld is ons 3D-model voor een tomatenkwekerij. Op basis van Google Earth tekenden we de tomatenserres na en visualiseerden in 3D onze installaties erbij. Zo kon de tuinbouwer zijn groene stroomvoorziening en installatie voor CO²-bemesting al bekijken, nog voor ze gebouwd was. De klant was werkelijk verbluft van dit resultaat.”

Hoe kregen jullie de microbe voor Virtual Reality te pakken?

“Tijdens onze jaarlijkse updatecursus Inventor kregen we bij Arkance Systems eind 2019 een proefopstelling van VR te zien. De mogelijkheid om onze klanten virtueel in onze 3D-modellen te laten rondlopen leek eerst een verre droom.

Toch sprongen we meteen op deze kar, want we wisten dat we hiermee een grote stap vooruit konden zetten. Al snel kochten we een Oculus Quest VR-bril en experimenteerden zelf eerst uitgebreid met IRISVR.

Via dit gespecialiseerd VR-platform kunnen we onze 3D-modellen vanuit Navisworks in de Virtual Reality inladen en er effectief in rondwandelen. Een nieuwe wereld ging voor ons open en al snel liepen we er dagelijks in rond.”

De Virtual Reality visualisatie van WKK en het noodstroomaggregaat naast het 3D-model van het Heilig Hart in Tienen.

Hoe reageerden de eerste klanten op deze stap in de virtuele wereld?

“Over het algemeen nogal sceptisch, maar wanneer ze de ervaring beleven veranderen ze snel van gedacht. De Oculus Quest VR-bril is draadloos en de software is toegankelijk voor iedereen. Door het ontwerp te zien, te beleven en er virtueel door te wandelen, worden veel vragen meteen beantwoord. Voor het RZ Heilig Hart in Tienen (foto hierboven) ontwikkelden we één van onze eerste VR-belevingen voor een klant.

We visualiseerden de WKK en het noodstroomaggregaat naast het 3D-model van het ziekenhuis. Tijdens de VR-sessie kon men de installaties bekijken vanuit de patiëntenkamer of zelfs vanop het dak van zijn ziekenhuis. Er waren twee bomen die absoluut moesten blijven staan en we plaatsten onze machines er mooi tussenin, tot groot genoegen van de klant. Ook de bezorgdheid over eventuele hinder voor patiënten of bezoekers konden we via VR meteen de kop indrukken.”

Op commercieel vlak is Virtual Reality voor jullie alvast een voltreffer?

“Zeker weten, maar naast potentiële klanten willen we dit ook aanbieden voor onze bestaande klanten. We willen eveneens onze collega’s bij Van Wingen hiervoor warm maken. Hiervoor visualiseerden we een ontwerp voor een nieuwe vergaderruimte in ons gebouw via onze VR-tool. Zo kan iedereen de VR-ervaring eens beleven.

Voor de toekomst bekijken we eveneens de mogelijkheden om onze VR-beleving uit te breiden met Mixed en Augmented Reality, waarbij we zelf 3D-componenten kunnen plaatsen in de echte wereld. Ook voor onze onderhoudstechniekers zou VR op termijn een handig hulpmiddel kunnen worden.”

Hoe kunnen Autodesk en Arkance Systems jullie hierbij verder ondersteunen?

“We zijn heel tevreden over de dienstverlening van Arkance Systems. Naast de laatste software kunnen we ook altijd beschikken over juiste hardware voor onze toepassingen in Inventor. Bij vragen kunnen we steeds terecht bij de helpdesk en de jaarlijkse updatetrainingen staan met stip genoteerd in onze agenda.

Voor onze werkzaamheden is het ook heel belangrijk dat AutoCAD nauw aansluit met Inventor en Navisworks. Autodesk speelt hier goed in op de noden van de designers. Met de IRISVR add-on in Navisworks kunnen we onze 3D-Inventor modellen in Virtual Reality laden. De software van Autodesk is ideaal om onze tekeningen te maken en gelukkig ook compatibel met zowat elk creatief VR-programma.”

FACTCHECK E. VAN WINGEN NV

WANNEER

Opgericht in 1958

WAT

 • Energietoepassingen met ICE motoren
 • Dieselgeneratorsets
 • Noodstroomgeneratoren
 • Energie-efficiënte warmtekrachtkoppelingen (WKK)

BIJZONDER

 • Innovatieve KMO met parate vakkennis
 • Duurzaamheidscharter / ISO 9001:2015
 • VCA** veiligheid / SCIOS

HOEVEEL

+/- 50 vaste werknemers

BRANCHE

 • Energietoepassingen met ICE motoren

WERKGEBIED

 • Benelux als thuismarkt
 • Enkele projecten wereldwijd

BELANGRIJKSTE UITDAGINGEN

 • Innovatie in toepassingen met hernieuwbare energie en energieopslag
 • Evolutie van ontwerpen in 3D opvolgen

BELANGRIJKSTE OPLOSSINGEN

 • AutoCAD / Inventor / Navisworks
 • Oculus Quest (IRISVR)

AANPAK

 • Meer efficiëntie dankzij Inventor
 • Betere visualisatie en simulatie in VR van onze projecten
 • Onderlinge samenwerking tussen de Autodesk producten

MEER INFORMATIE

Durmakker 27 – 9940 Evergem | +32 9253 08 00
info@vanwingen.be – http://www.vanwingen.be