MBG | Communicatie op de werf via BIM 360


03.11.2021

Als één van de grootste bouwbedrijven in Vlaanderen onderscheidt MBG zich door hun zin voor innovatie. Om hun complexe Design & Build projecten optimaler uit te werken, zet MBG zwaar in op de digitalisering van hun bouwwerven. Met BIM 360 beschikken ze over een krachtige tool die ‘bimmen’ op de werf toegankelijker en eenvoudiger maakt. In 2018 werd de toenmalige projectleider Nelis Van Loock aangesteld tot BIM Coördinator om alles te stroomlijnen en het BIM 360 platform op de werf om te zetten in de praktijk.

Als klasse 8-aannemer was MBG één van de eersten in België die zich aan BIM op de werf waagden?

Nelis Van Loock: “Dat klopt. We hanteren al jaren een LEAN-methodiek, waarbij we onze bouwprojecten zo optimaal mogelijk afleveren met een minimum aan verspilling van tijd en materialen. Bij het project van AZ Sint-Maarten in Mechelen (2017), waar we samenwerkten met de architecten van VK Group, nam de bouwheer ‘BIM’ op in het lastenboek.

Zowel voor MBG als VK was deze werkwijze compleet nieuw, maar al snel zagen we de voordelen van BIM in. Sindsdien pakken we BIM centraler aan en werken we alle Design & Build projecten uit volgens dit model.”

Bedachten jullie een nieuwe tactiek voor die centrale aanpak van BIM?

“Onze directie was enthousiast over de BIM-aanpak en wou hier een succesvol vervolg aan breien. We richtten een BIM-cel op om voor onze Design & Build projecten de werkvoorbereidingen en documentatie beter te structureren en communiceren. Zo is iedere betrokkene, van arbeider tot werfleider, steeds op de hoogte van de meest actuele gegevens.

Ons eerste grote BIM-pilootproject (eveneens samen met de VK Group) was De Mutsaard in Brussel. Hier schakelden we bovendien Arkance Systems in om onze mensen op te leiden voor Revit. We maakten voor het eerst gebruik van het BIM 360 platform en iedereen was opgetogen met deze revolutionaire manier van werken.

Jammer genoeg is De Mutsaard nog steeds niet gerealiseerd omwille van enkele perikelen met de bouwvergunning. Maar we geven dit zeker nog niet op.”

Realiseerden jullie ondertussen al enkele BIM 360 projecten?

“Bij BlueChem (foto hieronder) werkten we samen met LOW Architecten en studiebureau’s ELD en Ingenium. Tijdens de eerste vergadering al bespraken we onze BIM-methodiek en alle partijen waren zeer enthousiast. De kennis die ik vergaarde voor De Mutsaard kon ik integraal toepassen voor dit project, een enorme meevaller. We lieten iedereen ‘bimmen’ en zo konden we dit project in februari 2020, ongeveer een jaar na de eerste vergadering, al afleveren. Een enorme tijdwinst.

Ook voor Gare Maritime, een renovatie van een oud treinstation op de site van Tour & Taxis, werkten we optimaal samen met betrokken partijen Neutelings-Riedijk Architecten en studiebureau’s Boydens en Ney & Partners. We verheugen ons dat inmiddels vrijwel al onze partners de deur open zetten voor BIM 360 en zich daarin laten bijstaan door Arkance Systems.”

BlueChem was één van de eerste projecten waarbij iedereen op de werf via BIM 360 communiceerde.

Was iedere partij op deze werven te vinden voor een samenwerking met behulp van BIM 360?

“Bij Gare Maritime vormden we zelfs een bouwteam met onze dertien onderaannemers. Een hele speciale formule die je maar zelden ziet op een Belgische werf. We stelden iedereen voor om via BIM 360 Teams samen te werken en dit liep vanaf dag één gesmeerd. De grote houtconstructie in Gare Maritime was in handen van een Duits-Oostenrijkse firma en onze goede communicatie en coördinatie doorbrak de taalbarrière.

Ongeacht een voorkennis van BIM bij onze partners konden we samen deze grote puzzel leggen met een minimum aan faalkosten. Partijen die vroeger nog nooit met BIM hadden gewerkt kregen dankzij ons meteen een succesvolle vuurdoop.”

Intussen is BIM 360 al goed geïntegreerd bij MBG?

“Samen met Frank van Eemeren, onze BIM-modelleur, pakten we dit stelselmatig aan. We lieten het stap voor stap doorsijpelen bij de verschillende teams en informeerden hen over wat BIM 360 nu juist inhoudt.

Bovendien schreven we ook een handleiding voor een uniform gebruik van BIM 360 Teams en BIM 360 Docs. Op die manier kon iedereen sneller de weg vinden in onze folderstructuur en wist men bv. waar modellen moest opgeladen worden of informatie kon worden teruggevonden. Issues worden nu sneller opgelost en clashcontroles zijn zichtbaar in het model.

Uiteindelijk kregen we iedereen op één lijn en vervingen we projectgebonden mailverkeer door BIM 360. Deze verandering van mindset heeft ook veel te maken heeft met ons jonge, dynamische en leergierige team bij MBG.”

Die leergierigheid merken we wanneer mensen van MBG bij ons langskomen…

“Dat verbaast me niet. We proberen de kennis van onze mensen meteen toe te passen op de werf. Vandaar dat we hen bij Arkance Systems vooral projectgebonden opleidingen laten volgen. Wanneer onze collega’s hun kennis meteen in de praktijk kunnen omzetten, schept dat een grotere betrokkenheid bij het project.”

Zijn er nog uitdagingen voor toekomstige projecten?

“We streven nog naar een optimalisering van onze rapportage om zo dubbel werk te vermijden, aangezien we met andere software bepaalde conflicten opzoeken. Bovendien willen we onze activiteiten met BIM 360 Docs uitbreiden naar BIM 360 Build en BIM 360 Coordinate. Vooral voor ons issue management is BIM 360 Build een hele interessante optie…”

Iets waar Arkance Systems jullie mee kan helpen?

“Uiteraard! Dankzij jullie hulp konden onze mensen hun opgedane kennis meteen in de praktijk omzetten. Vooral bij Gare Maritime was dit een echt succesverhaal. Het is dan ook vanzelfsprekend dat al onze BIM-gerelateerde opleidingen ook in de toekomst door jullie experts worden gegeven.”

FACTCHECK MBG

WANNEER

Opgericht in 1980, als Vlaamse tak van Compagnie Générale de Chemin de Fer Secondaires (CFE)

BIJZONDER

MBG behoort al jaren tot de grootste bouwbedrijven in Vlaanderen dankzij hun gedrevenheid en zin voor innovatie, kwaliteit en flexibiliteit.

WAT

Bouwprojecten: residentieel, zorg, onderwijs, overheid, kantoor, retail, parking, renovatie, industrie en DBFM (Design, Build, Finance & Maintain)

WERKGEBIED

Vlaanderen (kantoren in Brugge, Wilrijk, Brasschaat en Geel)

BRANCHE

 • Duurzame gebouwen en bouwtechnieken

BELANGRIJKSTE UITDAGINGEN

 • Standaardisatie van het BIM-proces van ontwerp t.e.m. onderhoud

BELANGRIJKSTE OPLOSSINGEN

 • Revit / BIM 360 / Navisworks
 • Eigen ontwikkelde BIM-tools

AANPAK

 • Gestructureerde veiligheidsaanpak
 • Ingenieuze oplossingen op maat van de klant
 • Geslaagde projecten via teamwork
 • Duurzame klantenrelaties en participerende houding

BRANCHE

 • Duurzame gebouwen en bouwtechnieken

BELANGRIJKSTE UITDAGINGEN

 • Standaardisatie van het BIM-proces van ontwerp t.e.m. onderhoud

BELANGRIJKSTE OPLOSSINGEN

 • Revit / BIM 360 / Navisworks
 • Eigen ontwikkelde BIM-tools

AANPAK

 • Gestructureerde veiligheidsaanpak
 • Ingenieuze oplossingen op maat van de klant
 • Geslaagde projecten via teamwork
 • Duurzame klantenrelaties en participerende houding

MEER INFORMATIE

Garden Square Blok D – Laarstraat 16 b12 – 2610 Antwerpen | +32 3 820 40 11
nelis.vanloock@mbg.be – http://www.mbg.be