Stijn Wille | BIM op kleine schaal is een succesverhaal


03.11.2021

Ingenieur/architect Stijn Wille uit Lede is een bezige bij. Naast gemeenteraadslid en plaatsvervangend lid van de Provinciale Raad van Orde van Architecten is hij voornamelijk een ‘gezond’ ondernemer. Met zijn architectenbureau specialiseert hij zich in het ontwerpen en realiseren van gezonde gebouwen. Samen met Arkance Systems stuwt hij zijn ontwerpen naar een hoger niveau, want Stijn Wille nam een tijdje terug de stap van 2D plannen in AutoCAD naar 3D modellen in Revit. We vroegen hem naar het relaas achter deze essentiële omschakeling als zelfstandig ondernemer.

Welke evolutie kende je architectenpraktijk van het prille begin tot nu?

Stijn Wille: “Momenteel ben ik twaalf jaar actief als zelfstandig architect. Ik specialiseer me momenteel vooral in gezonde gebouwen en omgevingen, waar de gezondheid en het welzijn van de gebruikers centraal staat in het ontwerp en de uitvoering. Dit kan gekoppeld worden aan de WELL Building Standard, een internationale norm voor gezonde gebouwen, maar per project wordt telkens opnieuw gekeken welke aspecten van een gezond gebouw geïntegreerd kunnen worden.

Alle tekeningen en projecten ontwierp ik vroeger nog via AutoCAD in 2D. De eerste acht jaren werkte ik alleen, maar ondertussen zijn we met drie: Katrien is sinds 2016 aan de slag als architecte en interieurarchitecte en eind 2019 nam ik met Stef ook een fulltime Revit-tekenaar/BIM-modelleur in dienst.”

De overstap van AutoCAD naar Revit is dus nog recent?

“Dat klopt. BIM is de toekomst, ook op kleine schaal. Na een positief contact op ARCHITECT@WORK met iemand van Arkance Systems maakten we definitief de overstap. Gedurende een dertigtal weken kwam er elke woensdag een docent van jullie bedrijf langs om opleiding te geven voor Revit Architecture en Revit Families. Deze opleidingen waren op maat en we namen ruimschoots de tijd om de theorie te koppelen aan praktische oefeningen.”

Wat is het grote verschil tussen het oude 2D-plan en het nieuwe 3D-model?

“Omwille van de duidelijkheid van zo’n 3D-model kunnen we tijdens het uittekenen van de plannen al proactief alle mogelijke ‘bouwknopen’ oplossen. Vroeger zagen we de anomalieën vaak pas op de werf en ging er soms veel tijd verloren. We kunnen de bouwknopen nu ook beter visualiseren in 3D voor klanten of aannemers, wat met een schets niet altijd even evident was.

De visualisatiefase van ons eerste project als case study in Revit is ‘Huisartsenpraktijk 15’ in Lede. Het verschil en de voordelen tegenover het oude plan blijken hierin erg omvangrijk. Ook het ontwerp voor Vrije Basisschool ‘t Wimpelke in Lede (foto hieronder) zag er veel duidelijker uit dankzij Revit.”

Het 3D-ontwerp van Vrije Basisschool ‘t Wimpelke in Lede

Jullie investeerden ook in enkele plug-ins van Arkance Systems voor een betere werkmethodiek?

“Voor het optimaliseren van onze werkzaamheden in Revit voerden we de BIMiTs DataLink voor meetstaten in. Hiervoor hebben we niet langer een calculator nodig en dit zorgt voor een efficiëntere workflow.

De BIMiTs Extensions berekenen exact hoeveel er materiaal nodig is en laden deze in Excel. Zo kunnen we heel snel offertes aanvragen en prijsberekeningen maken.

BIM is dus zeker niet enkel voor de grotere bedrijven bestemd?

“Dat is, naar mijn gevoel althans, hoe men er momenteel nog te vaak over denkt. Zoals eerder gezegd, zelfs op kleine schaal betekent BIM een wereld van verschil.

Je moet alleen maar de stap willen of durven zetten. In ons geval was dit zeer weloverwogen. We zijn heel ambitieus en gaan geen enkel project meer uit de weg.

Bovendien zit mijn broer in zijn laatste jaar burgerlijk ingenieur architect en stemde hij zijn keuzevakken af op Revit en werken in een BIM-omgeving. Als masterthesis werkt hij momenteel aan een plug-in voor Revit die we in ons bedrijf later kunnen toepassen op ons lastenboek. Hopelijk wordt dit een nieuw succesverhaal.”

Met welk project namen jullie de eerste stappen naar BIM?

“Samen met Arkance Systems werkten we aan een testproject volgens de normen van de VMSW (Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen). Hiervoor ontwikkelden we samen een template om gegevens uit Revit naar Excel te exporteren op basis van de VMSW-codering, om zo een standaard lastenboek voor de bouwsector te ontwikkelen.

Een win-win situatie, want wij hadden alle bruikbare gegevens voor onze bibliotheek en Arkance Systems sloeg in de test van hun nieuwe tool: BIMiTs ArchiMatic.”

Met de overstap naar BIM ging een nieuwe wereld open?

“Er zijn inderdaad enkele mooie projecten op komst, zoals bijvoorbeeld een retailgebouw en het ontwerp van een tenniscomplex. We hopen om onze bibliotheek van families en componenten uit te breiden, graag in samenwerking met Arkance Systems. Op langere termijn wil ik graag investeren in een stabiliteitsingenieur die met ons BIM-model aan de slag gaat. Een volgende logische stap is eveneens de introductie van Virtual Reality in onze projecten.”

Interessant voor jullie social media alleszins!

“Dat is het plan. We zijn zeer actief op LinkedIn en Facebook en met onze visualisaties wekken we de interesse van een groot publiek. Virtual Reality zou pas écht een stap ‘next level’ zijn, en die komt er zeker.”

FACTCHECK IR. / ARCH STIJN WILLE

WANNEER

Opgericht in 2008

WAT

  • Particuliere nieuwbouw
  • Verbouwingen
  • Meergezinswoningen
  • Dokterspraktijken
  • Apotheken
  • Retailprojecten
  • Schoolgebouwen

HOEVEEL

Drie vaste medewerkers
Twee freelance medewerkers

BIJZONDER

Zelfstandige architect met de BIM-allure van een groot bureau

BRANCHE

Ingenieur / Architectenbureau

WERKGEBIED

België

BELANGRIJKSTE UITDAGINGEN

Energiezuinig en ‘gezond’ bouwen

BELANGRIJKSTE OPLOSSINGEN

  • Revit Architecture
  • Revit Families
  • BIMiTs Datalink
  • BIMiTs Extensions & plug-ins

VOORDELEN

  • Tijdsbesparing en efficiëntie dankzij Revit BIM
  • Betere kwaliteit van ontwerpen en renderings
  • Alles vertrekt van één rekenmodel
  • Gestandaardiseerde families

MEER INFORMATIE
Kasteeldreef 121 – 9340 Lede – +32 474 65 10 32
info@stijnwille.be – http://www.stijnwille.be – http://www.gezondegebouwen.be