Tecclem | BIM en Revit voor een betere workflow


29.10.2021

Building Information Modeling (BIM) wordt stilaan een must in de bouwwereld. Voor Tecclem, een Gents studiebureau dat zich toelegt op appartement- en woningbouw en de openbare sector, waren de invoering van de BIM-methodiek en Revit-software een uitdaging die zeer snel tot mooie resultaten leidde. Zaakvoerder en stabiliteitsingenieur Frederyck Masscheleyn leidt met partner Valerie Vanryckeghem sinds 2013 Studiebureau Tecclem. Samen geven ze tekst en uitleg.

Waar kwam de keuze voor BIM en Revit vandaan?

Frederyck: “Het is een trein waar we als studiebureau moesten opspringen. We ondervinden dat meer en meer klanten naar een BIM-plan vragen. De voordelen voor hen zijn evident. Je hebt een boost in efficiëntie door de flexibele aanpasbaarheid van gegevens, meetstaten en calculatie. En natuurlijk de knappe 3D-visualisatie en rendering in de cloud.

We zijn echter ook overgestapt voor onszelf. De BIM-methodiek wordt de norm in de bouwwereld en wij kozen voor Revit-software om BIM toe te passen. Er zijn nog goede pakketten, maar Revit combineert de drie disciplines van de bouw: structuur, architectuur en technieken. Dat is voor ons een echte game changer.”

Valerie: “We zijn in de loop van 2018 gestart met BIM uit te rollen in ons bedrijf. Momenteel hebben onze mensen al basisopleidingen van Revit achter de rug. Op termijn is het de bedoeling om deze BIM-software dagelijks te gebruiken.

Onze ingenieurs zijn enthousiast en zien de voordelen van Revit, daarom engageren ze zich om hun kennis snel uit te bouwen.”

Hoe verliepen de eerste stappen in de wondere wereld van BIM?

Frederyck: “Natuurlijk vraagt dit soort verandering om inspanningen. De leercurve is aanvankelijk wat steil, maar onze mensen waren er snel genoeg mee weg. Daarom is het kiezen van een geschikte BIM-partner als Arkance Systems een strategische keuze.”

Valerie: “Iedere week gaan er meerdere stabiliteitsstudies in Revit naar buiten, veelal voor woningen en appartementen. In het begin duurde dat wat langer dan volgens de oude, vertrouwde methode maar momenteel zitten we op het normale werkritme. Ik ben er zeker van dat we in de toekomst nog efficiënter gaan werken dan vroeger en dat de nieuwe methodiek snel zijn vruchten afwerpt.”

Links: binnenkant villa in zichtbeton met ribbenplaatvloer. Rechts: buitenzicht sociale appartementen met prefab passerelle.

Jullie werken vaak met zeer gespecialiseerde dossiers. Is Revit hiervoor ‘customizable’ genoeg om die uit te werken?

Frederyck: “Elk softwarepakket heeft zijn voor- en nadelen. Soms lijkt Revit een functionaliteit te missen, maar dat kan je altijd oplossen met add-ins om Revit naar je hand zetten. Wij kregen een add-in voor het tekenen van wapeningen aangeboden van onze BIM-partner, wat zeer waardevol is voor onze stabiliteitsstudies.

Veel manueel werk kunnen we nu met een paar muisklikken regelen en je bent er zeker van dat alles tot in de fijnste details precies is berekend én getekend.”

Zijn Revit en BIM dan geschikt voor ‘kleinere’ bureaus en particuliere architecten?

Valerie: “Absoluut! BIM is allang niet langer voorbehouden aan zeer grote spelers. Zelfs als kleine projectontwikkelaar of zelfstandig architect profiteert u van duidelijkere en nauwkeurigere plannen en metingen. De software is slimmer en lost de problemen voor je op. De kans op fouten is veel lager, de prijsberekeningen zijn veel realistischer. Onthoud de look en feel van een goede 3D-visualisatie.

Als architect bij klanten is dat een wereld van verschil. Ook 3D-rendering in de cloud is handig. Na een paar minuten heb je een beeld dat je naar je klant kan delen. Bovendien maakt 3D-visualisatie met Revit ‘clash detection’ mogelijk, dat is een van de grootste voordelen van BIM. Zo kan je in 3D perfect controleren of onderdelen elkaar niet in de weg zitten.”

Waarom Arkance Systems als BIM partner?

Frederyck: “Na een grondige marktverkenning kwam ik terecht bij Arkance Systems, de marktleider voor BIM-oplossingen in Benelux. Ik ben zeer tevreden over de oplossingsgerichte dienstverlening en vakkennis. Dit is belangrijk, zeker bij nieuwe software. Het is ook handig om add-ons te integreren, zoals BIMiTs Reinforcement Extensions om eenvoudig wapening in Revit te modelleren.

Bovendien hebben zij een visie die aansluit bij de mijne. Arkance Systems streeft ernaar om klanten zelfstandig te maken in de wereld van BIM met hun kwaliteitsverhogende dienstverlening. Ze creëren dus geen afhankelijkheidsrelatie maar bieden een pure efficiëntieverhoging en dat kan ik erg appreciëren.”

FACTCHECK TECCLEM

WANNEER

Opgericht in 2013

WAT

 • Stabiliteitsstudies
 • Veiligheidscoördinatie Ontwerp en Verwezenlijking
 • EPB-verslaggeving
 • Ventilatieverslaggeving
 • Blowerdoortesten

BIJZONDER

 • Brede know-how in hun vakgebieden
 • Geen onderaannemers
 • Duurzame samenwerking

BRANCHE

 • Stabiliteitsstudies

WERKGEBIED

 • Vlaanderen

BELANGRIJKSTE UITDAGINGEN

 • Optimalisatie van het ontwerpproces

BELANGRIJKSTE OPLOSSINGEN

 • Revit / BIM
 • BIMiTs Reinforcement

AANPAK

 • Meer inzicht in plannen dankzij Revit
 • Sneller ontwerpproces met BIM
 • Minder faalkosten

MEER INFORMATIE

Eekhoutdriesstraat 18 – 9041 Oostakker | +32 9 251 51 20
info@tecclem.be – http://www.tecclem.be